Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η Γερουσία της Ουρουγουάης δρομολογεί τη διαγραφή του χρέους της Κούβας

Πηγή: Cubadebate.cu

Η Γερουσία της Ουρουγουάης ενέκρινε νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την εκτελεστική εξουσία να διαγράψει το σύνολο του χρέους της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας, σύμφωνα με την εφημερίδα El País του Μοντεβιδέο. Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 η κυβέρνηση είχε ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο για να διαγράψει ένα χρέος το οποίο το Δεκέμβριο του 2013 ανερχόταν σε 31,5 εκατ. δολάρια.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι η Κούβα βοήθησε με γιατρούς το Operación Milagro, πρόγραμμα μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες επεμβάσεις ματιών στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Χοσέ Μαρτί χωρίς κανένα κόστος για τους ασθενείς.


Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Frente Amplio και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Colorado (φιλελεύθερο) και Nacional (ή Blanco, δεξιό) το καταψήφισαν. Η πρωτοβουλία πέρασε στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Σύμφωνα με την El País, το πρόγραμμα Operación Milagro ξεκίνησε στην Ουρουγουάη το 2007 και η Κούβα κάλυψε τους μισθούς των γιατρών και λοιπών κουβανών επαγγελματιών που συμμετείχαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2011. Από τότε, η Ουρουγουάη ανέλαβε να καλύψει τα βασικά έξοδα. Η συμφωνία με την Κούβα ώστε κουβανοί γιατροί να κάνουν εγχειρίσεις καταρράκτη σε ουρουγουανούς ασθενείς προκάλεσε σφοδρή αντίδραση της Ουρουγουανής Κοινότητας Οφθαλμολογίας (SUO).

Ωστόσο, από την εγκαινίαση του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου στο νοσοκομειακό συγκρότημα του Σεντ Μπόις, στις 29 Νοεμβρίου 2007, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 50.000 επεμβάσεις ματιών και 130.000 δωρεάν εξετάσεις, σύμφωνα με την τοποθέτηση της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο. Το μέσο κόστος στην Ουρουγουάη για κάθε επέμβαση αυτού του είδους -1.500 δολάρια περίπου- μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα ότι υπερβαίνει το σύνολο του χρέους προς διαγραφή (των 31,5 εκατ. δολαρίων).