Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ανακοινωθέν του ΥπΕξ της Κούβας για τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον

Πηγή: Cubaminrex

Στις 21 και 22 Μαΐου 2015 έλαβε μέρος στην Ουάσινγκτον ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των πρεσβειών.
Η κουβανική αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τη γενική διευθύντρια Ηνωμένων Πολιτειών του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων, Josefina Vidal Ferreiro, και η αμερικανική (των ΗΠΑ) την αναπληρώτρια γραμματέα για ζητήματα Δυτικού Ημισφαιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών (State Department), Roberta S. Jacobson. 

Οι κουβανοί εκπρόσωποι αναγνώρισαν τη δίκαιη απόφαση του προέδρου Ομπάμα να αποκλείσει την Κούβα από τη λίστα κρατών που υποθάλπουν την τροκρατία, στην οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται ποτέ.
Αυτές οι συνομιλίες διεξίχθησαν αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκπληρώνοντας τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις που προβλέπονται στη Συνθήκη της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, παραχώρησε άδεια σε τράπεζα για να αποκαταστήσει τις τραπεζικές υπηρεσίες στο Τμήμα Συμφερόντων Κούβας στην Ουάσινγκτον, με τις συνθήκες του οικονομικού αποκλεισμού σε ισχύ.
Και οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ανταλλαγές για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η κουβανική αντιπροσωπεία επανέλαβε τη θέλησή της να προσεγγίσει ουσιαστικά ζητήματα της διμερούς ατζέντας, μεταξύ άλλων, την άρση του αποκλεισμού, που θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών πάνω σε βάσεις σεβασμού, ισότητας εθνικής κυριαρχίας και αμοιβαιότητας, παράλληλα με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
Η συνάντηση διεξίχθη σε κλίμα σεβασμού και επαγγελματισμού.