Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Βαλτιμόρη: Χιλιάδες διαδηλώνουν και χαιρετίζουν τη δίωξη των αστυνομικών που δολοφόνησαν τον Φρεντι Γκρέι

Απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων

Πηγή: themilitant.com* , Της Μάγκι Τράου , 
Mετάφραση – Επιμέλεια: Νατάσα Τερλεξή


Βαλτιμόρη - “Black lives matter!” [Οι ζωές των Μαύρων έχουν αξία]. Με αυτό το σύνθημα χιλιάδες άνθρωποι στις 2 Μάη  διαδήλωσαν και χαιρέτισαν την απόφαση της εισαγγελέως της πολιτείας της Μέριλαντ Μάριλιν Μόσμπι να παραπάμψει σε δίκη τους αστυνομικούς που ευθύνονται για το θάνατο του 25άχρονου Φρέντι Γκρέι.Το θάρρος και η αποφασιστικότητα του εργαζόμενου λαού της Μαύρης κοινότητας της Βαλτιμόρης ήταν τελικά αυτό που εμπόδισε της αρχές να κουκουλώσουν άλλον ένα φόνο. 


Όταν ο Γκρέι υπέκυψε στις 19 Απρίλη στα τραύματα στην σπονδυλική στήλη που υπέστη ενώ κρατείτο από την αστυνομία, οι μαζικές διαμαρτυρίες τράβηξαν παγκόσμια την προσοχή στη Βαλτιμόρη. Όταν οι έξι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί απλά αλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους, αντί να προσαχθούν σε δίκη, ανέβηκε η ένταση. Ο οργή κορυφώθηκε όταν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η δήμαρχος Στέφανι Ρόλιγκς-Μπλέικ κατήγγειλαν τη νεολαία που αντιδρούσε ως «τραμπούκους», θέλοντας να στρέψουν δημόσια συζήτηση από τον βάναυσο φόνο του Γκρέι στα χέρια των αστυνομικών προς την έκρηξη οργής της Αφροαμερικανικής κοινότητας στη Βαλτιμόρη. 

Η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς κατηγόρησε τους νέους της περιοχής για «κατάλυση της ειρήνης» όταν ο θυμός δεκαετιών αστυνομικής βίας ξεχείλισε, και πετούσαν μπουκάλια στην αστυνομία και προκαλώντας φθορές σε περιουσίες στην γειτονιά του Γκρέι, το Sandtown-WinchesterΗ προσπάθειά τους δεν στάθηκε ικανή να καταπνίξει την οργή. Οι διαδηλώσεις συνέχισαν σε καθημερινή βάση και εξαπλώθηκαν μάλιστα σε άλλες πόλεις.

Ύστερα από τέτοιες πιέσεις, οι ιατροδικαστικές αρχές της Μέριλαντ χαρακτήρισαν τον θάνατο του Γκρέι ως δολοφονία. Την 1η Μάη, η Μόσμπι τελικά αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 6 αστυνομικών για δευτέρου βαθμού διακεκριμένο φόνο, ανθρωποκτονία και παράβαση καθήκοντος. Τρεις αστυνομικοί είναι Μαύροι και τρεις λευκοί. Το πόρισμα της εισαγγελέως ήταν ότι η σύλληψη του Γκρέι ήταν παράνομη και ότι οι κατηγορούμενοι επανειλημμένα αγνόησαν  τις εκκλήσεις του για ιατρική φροντίδα.

Καθώς διαδιδόταν στη διάρκεια της ημέρας η απόφαση για απαγγελία κατηγοριών, οι εργαζόμενοι της πόλης η αίσθηση μεταξύ των εργαζομένων της πόλης ήταν ότι οι προσπάθειές τους είχαν καρποφορήσει, ξέσπαγαν πανηγυρισμοί εδώ και κει. Όπως δήλωσε ο πατριός του Γκρέι, Ριτσαρντ Σίπλεϊ, στην τοπική εφημερία Baltimore Sun, «Οι κατηγορίες αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα για να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Φρέντι».

Πολλοί κάτοικοι εξηγούσαν ότι οι συγκεκριμένες διαμαρτυρίες στηρίχθηκαν σε παρόμοιους αγώνες στο Φέργκουσον του Μιζούρι, στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης και στο Νορθ Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις συνθέτουν επιτέλους μια προειδοποίηση προς τους αστυνομικούς σε ολόκληρη τη χώρα ότι οι πράξεις βίας είναι δυσκολότερο να αποκρύπτονται και ότι μπορούν να θεωρήσουν δεδομένες τις διαμαρτυρίες.

Αυτή η αίσθηση ότι «κάτι έχουμε καταφέρει» ήταν εμφανής και στις πορείες χιλιάδων προς το δημαρχείο της Βαλτιμόρης στις 2 Μάη καθώς και την επόμενη μέρα. Ο κόσμος που συμμετείχε ήταν στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί, ενώ συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός λευκών, ισπανόφωνων και Ασιατών.

Συμμετέχοντας στην πορεία, ένας 43άχρονος Αφροαμερικανός νοσοκόμος, ο Τζέφ Γκάρνερ, δήλωσε χαρακτηριστικά στη Militant: «Ήταν συγκινητικό για μένα να βλέπω Μαύρους, λευκούς, Ασιάτες και Άραβες να συσπειρώνονται γύρω από τον Φρέντι Γκρέι, τον Τρέιβον Μάρτιν, τον Μάικελ Μπράουν και τον Έρικ Γκάρνερ. Είπα στους γιούς μου, ‘θα πάμε και εμείς στην πορεία και θα κάνουμε τη διαφορά’». Κρατούσαν πανό που έγραφαν «Η ζωή μου μετράει» και «Όλες οι ζωές μετράνε».

Παρόν ήταν και ο άνεργος λόγω αναπηρίας 60χρονος Ρόντνεϊ Λούις, φορτοεκφορτωτής, που είναι λευκός. «Είμαι στον δρόμο κάθε μέρα όλη την προηγούμενη εβδομάδα, είπε, «Είδα ένα φυλλάδιο και άρχισα να έρχομαι». Έχει και αυτός εμπειρίες με την αστυνομία.

Πολλοί διαδηλωτές από τις γύρω περιοχές είδαν τις διαμαρτυρίες ως ευκαιρία να φέρουν στο προσκήνιο παλιότερες υποθέσεις δολοφονιών και συνεχιζόμενες υποθέσεις φυλακισμένων με στημένες κατηγορίες από την αστυνομία: Η 59χρονη καθαρίστρια Ινέζ Μπλού κρατούσε τη φωτογραφία του αδελφού της Άντονι Μπλου που βρίσκεται στη φυλακή από το 1976 όταν, στα 19 του χρόνια καταδικάστηκε για φόνο. Από τότε αγωνίζεται να αποδείξει ότι είναι αθώος. Μια ομάδα από το Οχάιο, με επικεφαλής έναν Αφροαμερικανό φαντάρο, ήρθε για να κάνει γνωστή τη δολοφονία του 22άχρονου Τζον Κρόφορντ από αστυνομικούς σε πολυκατάστημα Walmart καθώς περπατούσε με ένα πλαστικό πιστόλι παιδικό.

Η Μπριάνα Φράνκλιν σπουδάζει και εργάζεται ως αποκλειστική νοσοκόμα. «Ένιωσα και εγώ χαρά προς στιγμήν» είπε. «Αλλά αρνούμαι να τυφλωθώ από τους πολιτικούς και τα παχιά τους λόγια. Όσον αφορά τον ρατσισμό, εάν είσαι κομμάτι του συστήματος, δεν έχει σημασία το χρώμα του δέρματός σου, συμπεριφέρεσαι με τον ίδιο τρόπο».

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος άρθηκε στις 3 Μάη. Τη ίδια μέρα ο κυβερνήτης της Πολιτείας διέταξε αρχίσει η αποχώρηση των 3000 στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς από την πόλη.

Ταυτόχρονα εντείνεται η εκστρατεία της Ένωσης Αστυνομικών και πολλών πολιτικών προσωπικοτήτων ενάντια στο κατηγορητήριο.

Σχεδόν 500 άτομα έχουν συλληφθεί από τις 23 Απρίλη σε διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη δολοφονία του Γκρέι. Οι αστυνομία της πόλης συνεχίζει τις έρευνες και σχεδιάζει να απαγγείλει κατηγορίες ενάντια στους περισσότερους δυνατόν ανθρώπους, σύμφωνα με δηλώσεις. 

* Το ρεπορτάζ της Μάγγι Τράου προέρχεται από την εργατική, κομμουνιστική εφημερίδα Μίλιταντ, η οποία εκδίδεται σε εβδομαδιαία βάση στη Νέα Υόρκη στα αγγλικά και τα ισπανικά (φύλο της 4ης Μάη 2015). Η συγκεκριμένη εφημερίδα παρακολουθεί σταθερά τους αναπτυσσόμενους αγώνες κατά της αστυνομικής βίας, μέσα από τις ανταποκρίσεις συμμετεχόντων.