Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Η UNASUR εγκαινιάζει τη Νοτιοαμερικάνικη Σχολή Άμυνας



Πηγή: Telesur

Η Ένωση Εθνών Νότιας Αμερικής (UNASUR) εγκαινίασε την Παρασκευή τη Νοτιοαμερικάνικη Σχολή Άμυνας, έναν οργανισμό στον οποίο θα εκπαιδευτούν πολίτες και στρατιωτικοί απ΄ όλη την περιοχή με αντικείμενο την εθνική και περιφερεακή ασφάλεια, ιδιαίτερα σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ανέλαβε την εναρκτήρια ομιλία, στην οποία τόνισε τη σημασία της "ολοκλήρωσης που προχωρά απρόσκοπτα" στη Λατινική Αμερική.  "Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς της ακλόνητης δύναμης ηγετών παγκόσμιου αναστήματος όπως ο Ούγκο Τσάβες, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο Νέστορ Κίρσνερ", δήλωσε με νόημα.


Ο Κορέα θύμισε επίσης ότι στις 17 Απρίλη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από την δημιουργία της UNASUR στο νησί Μαργαρίτα (Βενεζουέλα, 17 Απρίλη 2007). "Εκείνη την ημέρα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σύνδεσαν τη μοίρα περισσότερων από 400 εκατομμυρίων ανθρώπων", πρόσθεσε. Υπό αυτή την έννοια, παραδέχτηκε ότι "προκειμένου αυτή η ολοκλήρωση να είναι αμετάκλητη μας μένουν ακόμα πολλές εργασίες σε εκκρεμότητα". 

"Είναι ώρα να επινοήσουμε μια νοτιοαμερικάνικη στρατηγική σκέψη, είναι κρίσιμο να διαμορφώσουμε τους πολίτες μας στρατιωτικούς σ' αυτό το πλαίσιο", πρόσθεσε. Ζήτησε επίσης την εκτέλεση μιας εθνικά κυρίαρχης ατζέντας  με πολιτικό στόχο. "Ο Βορράς μας είναι ο Νότος", κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στις 20 Φεβρουαρίου η UNASUR είχε εγκρίνει τη δημιουργία της πρώτης Νοτιοαμερικάνικης Σχολής Άμυνας. Η πρόταση εγκρίθηκε στην 9η εκτελεστική συνάντηση του Συμβουλίου Νοτιοαμερικάνικης Άμυνας του οργανισμού στο Παραμαρίμπο του Σουρινάμ. 

Η Νοτιοαμερικάνικης Σχολή Άμυνας θα εστιάσει κατά κύριο λόγο στην κυβερνοάμυνα, μια προτεραιότητα που τέθηκε από όλες τις χώρες του μπλοκ, έτσι ώστε να αναζητηθούν συμμαχίες έξω από την περιοχή με στόχο να βελτιωθεί η κατάρτιση σ' αυτό το θέμα.

Τα εγκαίνια της σχολής συμπίπτουν με την 8η επέτειο της δημιουργίας της UNASUR, μιας οντότητας προσανατολισμένης στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και σε επίπεδο υποδομών ολοκλήρωσης της Νότιας Αμερικής.