Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Συνάντηση ορόσημο Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο

Πηγήcubainformacion.tv

Leticia Martínez Hernández - Granma.- Οι πρόεδροι της Κούβας και των ΗΠΑ Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκαν τελικά το Σάββατο κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της 7ης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Αμερικής, πραγματοποιώντας τη συνάντηση που  εδώ όλοι περίμεναν. Μετά την ομιλία των δύο προέδρων και την καθιερωμένη επίσημη φωτογράφηση, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε μια ανοικτή αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου  ATLAPA.


Ο Ραούλ δήλωσε ότι το σημαντικό είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, αυτά και άλλα ζητήματα της Κούβας αλλά επίσης και των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι όλα μπορεί να συζητηθούν αν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, σημείωσε ο κουβανός πρόεδρος, καταλήγοντας ότι  “Μπορεί να συμφωνήσουμε σα κάποια πράγματα και σε άλλα όχι”.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, προειδοποίησε, έχουμε πολλές διαφορές και μία περίπλοκη ιστορία, αλλά είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε  στις συναντήσεις για  σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Ο Ραούλ αναφέρθηκε στο άνοιγμα των πρεσβειών για να αυξηθούν οι επισκέψεις ανάμεσα στους δύο λαούς , που είναι “τόσο κοντινοί γείτονες”. Μπορούμε να μιλήσουμε  για όλα με υπομονή, ακόμα και σε αυτή την εποχή που η ζωή κινείται πολύ γρήγορα, ανέφερε. Περιμένουμε οι  στενοί μας συνεργάτες να εκπληρώσουν τις οδηγίες των δύο προέδρων.

Από την πλευρά του ο Ομπάμα σημείωσε ότι η ιστορία μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας ήταν πολύ περίπλοκη, καθώς υπήρχε καχυποψία για πολύ καιρό. Μετά από 50 χρόνια – είπε – έχει έρθει η στιγμή για κάτι νέο.

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η επαφή μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών, Είμαστε στο δρόμο για το μέλλον, αφήνοντας πίσω τα πράγματα που έκαναν το παρελθόν περίπλοκο, σημείωσε ο Ομπάμα. Θέλουμε οι διπλωμάτες μας να εντείνουν τις επαφές τους στο ζήτημα του ανοίγματος των δύο πρεσβειών.

“Χάρη στον Κάστρο και στο ανοικτό πνεύμα που μας επέδειξε, μπορούμε να συνεχίζουμε οικοδομώντας τις σχέσεις μας στη βάση  του αμοιβαίου σεβασμού”, τόνισε ο Ομπάμα.