Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

50 χρόνια από την εισβολή των ΗΠΑ στη Δομινικανή Δημοκρατία



Πηγή: Telesur (link1 link2)

Στις 28 Απριλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την επέμβαση του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στη Δομινικανή Δημοκρατία, για να ανατρέψουν μια λαϊκή επανάσταση που ζητούσε την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Χουάν Μπος. 

Τα γεγονότα έχουν ως εξής. Στις 27 Φεβρουαρίου 1963 ο Χουάν Μπος κερδίσει τις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την πτώση του δικτάτορα Τρουχίγιο (1930-1961), με το συντριπτικό ποσοστό 60%. 

Ο νέος πρόεδρος προωθεί άμεσα ριζοσπαστικό Σύνταγμα που καταργεί ντόπια και ξένα μονοπώλια και ξεκινά αγροτική μεταρρύθμιση, απαλλοτριώνοντας λατιφούντια. Οι αλλαγές αυτές ενοχλούν το ντόπιο συντηρητικό κατεστημένο και τα ξένα συμφέροντα, με αποτέλεσμα ακριβώς 7 μήνες μετά ο Μπος να ανατραπεί από συνομωσία της CIA, της ντόπιας ολιγαρχίας και του ανώτερου κλήρου και να απελαθεί μαζί με την οικογένειά του στο Πουέρτο Ρίκο.


Στις 24 Απριλίου 1965 ξεσπά η λαϊκή επανάσταση των λεγόμενων "Συνταγματικών" (Constitucionalistas), με επικεφαλής των συνταγματάρχη Φρανσίσκο Κααμάνιο και αιτήματα την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου και επαναφορά του Συντάγματός του. Την επόμενη ορκίζεται κυβέρνηση με προσωρινό πρόεδρο τον δρα Ραφαέλ Μολίνα Ουρένια, αντικαθιστώντας την κυβέρνηση - μαριονέτα της τριανδρίας υπό τον Ντόναλντ Ριντ Καμπράλ. 
Συντ/χης Francisco Caamaño

Τότε στρατιωτικοί πιστοί στο προηγούμενο καθεστώς, με προεξάρχοντα των στρατηγό Ελίας Ουέσιν υ Ουέσιν -ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και κατά την ανατροπή του Μπος το 1963- και ακολουθώντας διαταγές της πρεσβείας των ΗΠΑ, θα στασιάσουν και θα βομβαρδίσουν το προεδρικό μέγαρο, ξεκινώντας έτσι τον τριήμερο Πατριωτικό Πόλεμο (Guerra Patria). Οι στασιαστές θα υποστούν όμως ολοκληρωτική ήττα στην αποφασιστική μάχη στη γέφυρα Ντουάρτε από δημοκράτες στρατιωτικούς πλαισιωμένους από απλούς πολίτες.

Στις 28 ο αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, με πρόσχημα "να μην επιτραπεί άλλη Κούβα στην Καραϊβική" και την στήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, διατάζει την απόβαση στο Σάντο Ντομίνγκο 42.000 πεζοναυτών, στα πλαίσια της επωνομαζόμενης επιχείρησης "Power Pack". Οι "Συνταγματικοί" θα επιχειρήσουν να ξαναπάρουν την εξουσία, χωρίς επιτυχία. Η κατοχή που θα ακολουθήσει την βορειοαμερικανική επέμβαση θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο, με θύματα 6.000 πολίτες της νησιωτικής χώρας.

Με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την εισβολή, κοινωνικά κινήματα τη Δομινικανής Δημοκρατίας συμμετέχουν σε διάφορες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, ώστε η ιστορία να γίνει γνωστή παρά τα ιδιωτικά συμφέροντα που προσπαθούν να αποσιωπήσουν τα γεγονότα. Μεταξύ άλλων, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Σάντο Ντομίνγκο σκοπεύει να αποτίσει τιμές στους στρατιώτες που αντιστάθηκαν στην εισβολή και να οργανώσει πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, απαιτώντας συγγνώμη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την άγρια εισβολή της 28ης Απριλίου 1965.


Σχετική ανάρτηση:
50 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Χουάν Μπος στη Δομινικανή Δημοκρατία


Η Επανάσταση του Απρίλη με τον Caamaño επικεφαλής (αριστερά)

Μπλόκο στη γέφυρα Duarte



Este contenido ha sido publicado originalmente por teleSUR bajo la siguiente dirección:
http://www.telesurtv.net/news/Republica-Dominicana-A-50-anos-de-la-invasion-de-EE.UU.--20150428-0484.html. Si piensa hacer uso del mismo, por favor, cite la fuente y coloque un enlace hacia la nota original de donde usted ha tomado este contenido. www.teleSURtv.net