Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

H Βολιβία ζητά την άρση του αποκλεισμού της Κούβας πριν την Σύνοδο Κορυφής των Χωρών της Αμερικής

Πηγηgranma.cu



Λα Παζ, Βολιβία – Ο Πρόεδρος της Βολιβίας  Έβο Μοράλες ζήτησε  την Παρασκευή από τις ΗΠΑ, να άρουν τον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στην Κούβα, πριν από την Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Αμερικής (Cum­bre de las Américas) που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Παναμά,  μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο  Prensa Latina (PL).

Σύμφωνα με τον ιθαγενή Πρόεδρο, αυτό θα είναι ένα καλό σημάδι ότι ο  βορειοαμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα  έρχεται στην διεθνή συνάντηση με την αναστολή αυτής της εχθρικής πολιτικής, η οποία θεωρείται παραβίαση των συλλογικών δικαιωμάτων μιας χώρας. 
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον ενάντια στις αρχές του Καράκας , για την υποτιθέμενη παραβίαση των συνταγματικών εγγυήσεων  κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων του 2014, στις οποίες υπήρξαν 43 νεκροί και πάνω από 800 τραυματίες.

 “ Λέγεται ότι στην Βενεζουέλα δεν γίνονται σεβαστά τα  ανθρώπινα δικαιώματα, όμως ο αποκλεισμός  παραβιάζει επίσης ένα δικαίωμα ” ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου  που δόθηκε στην Λα Παζ.

Ο  Πρόεδρος απαίτησε επίσης από τον Λευκό Οίκο να ζητήσει συγνώμη από την Μπολιβαριανή Δημοκρατία  γιατί  την ανακήρυξε απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.  Θα πρέπει - είπε - να ζητήσει συγνώμη από την Λατινική  Αμερική και κυρίως από την Βενεζουέλα, πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Ο  Μοράλες δήλωσε ότι  λυπάται για την στάση του Προέδρου των ΗΠΑ και ότι θα πρέπει να είναι σεβαστή η αξιοπρέπεια των λαών, διότι έχει  πια τελειώσει  η κηδεμονία από  τα πάνω και δεν ζούμε σε εποχές αποικιοκρατίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος  υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει  μια συζήτηση στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής ,σχετικά με την επίθεση κατά της Βενεζουέλας.