Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον αγώνα των κουβανών γιατρών ενάντια στην χολέρα στην Αϊτή

Πηγή: radiorebelde.cu

Ο Πέδρο Μεδράνο Ρόχας, κύριος συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της χολέρας στην Αιτή, περιέγραψε σήμερα ως εντυπωσιακό  και ηρωικό το έργο της κουβανικής ιατρικής μπριγάδας, στην καταπολέμηση της νόσου σε αυτήν την χώρα της Καραϊβικής.

Ο επίσης Βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο Πρένσα Λατίνα δήλωσε ότι το έργο της Κούβας αποδεικνύεται στο επίπεδο των γιατρών της και έχει εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που εργάζονται.

Επιπλέον τόνισε, ότι οι Κουβανοί ειδικοί οργανώνουν την συνέχεια της μάχης με την νόσο κοινότητα – κοινότητα, για την πρόληψη ,την ευαισθητοποίηση  αλλά και την θεραπεία των πληγέντων.

Υπενθυμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2010 έχουν αναφερθεί 725.000 ύποπτα κρούσματα και πάνω από 8.800 θάνατοι από χολέρα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ θεωρεί ότι το πιο ανησυχητικό   είναι ότι η επιδημία  έχει ξεχαστεί   από τις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Γι’ αυτό , τόνισε ο Χιλιανός διπλωμάτης, κάνω έκκληση στην διεθνή κοινότητα, να ακολουθήσει με κάποιο τρόπο το παράδειγμα της Κούβας,  που επέδειξε ικανότητα να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές στην Αϊτή, παρά τους οικονομικούς της περιορισμούς και τις άλλες δυσκολίες.  

Ο Χιλιανός διπλωμάτης δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να επισκεφθεί  την Αβάνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες,  σε αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς και για να διερευνήσουν νέες δυνατότητες για συνεργασία.

Επίσης, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη ενός κουβανικού εμβολίου για την χολέρα, που θα είναι ανεκτίμητης αξίας δεδομένης της έλλειψης τέτοιων προιόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.