Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ο Μουχίκα αποχαιρετά την Προεδρία της Ουρουγουάης

Πηγή:  radiorebelde.cu

Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα έφτασε στο τέλος της θητείας του. Στην  Πλατεία της Ανεξαρτησίας της πρωτεύουσας  Μοντεβιδέο πραγματοποίησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ευχαριστώντας τον λαό  για την “τιμή που του χάρισε” να τον επιλέξει   αρχηγό του Κράτους.

“Δεν φεύγω,  έρχομαι.  Θα φύγω με την τελευταία  πνοή και αυτή θα είναι για εσάς”  τόνισε στην ομιλία του ο Μουχίκα, υπενθυμίζοντας στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία ότι “ ο αγώνας που χάνεται είναι αυτός που εγκαταλείπεται” . Επισήμως, η θητεία του Χοσέ “Πέπε” Mουχίκα λήγει την 1η Μαρτίου, που αναλαμβάνει  τα καθήκοντά του ο εκλεγείς  Πρόεδρος  (του Frente Amplio)* Ταμπαρέ Βάσκες.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2019, αν το επιτρέπει η υγεία του.

Στο Μουχίκα αποδόθηκε το παρατσούκλι “ο πιο ταπεινός ηγέτης του κόσμου” χάρη στον τρόπο ζωής  και στην τολμηρή δράση του  στον τομέα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που του χάρισαν ευρεία αναγνώριση στη χώρα του και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο 79χρονος Μουχίκα  που δραστηριοποιείται στην πολιτική από νεαρή ηλικία, ήταν στην ηγεσία της χώρας από την 1η Μαρτίου του 2010. Μετά πέντε χρόνια είναι το είδωλο πολλών λατινοαμερικάνων, έχοντας εδραιώσει μια ισχυρή κληρονομιά και την ειλικρινή αναγνώριση του  λαού της Ουρουγουάης.

* Το Frente Amplio είναι ένας ευρύς συνασπισμός κομμάτων της κεντροαριστεράς. Με την εκλογή του Βάσκες κατακτά την τρίτη διαδοχική προεδρική θητεία,  Βάσκες (2005-2010), Μουχίκα (2010-2015), Βάσκες (2015-2020).