Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Aπόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ του Εκουαδόρ και κατά της Chevron


Πηγή: Telesur

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποδέχτηκε τη νομιμότητα της νομικής διεκδίκησης που υπέβαλε το Εκουαδόρ προς την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία Chevron για την πρόκληση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζημιών στην Αμαζονία μεταξύ 1962 και 2000.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το διαιτητικό δικαστήριο κατέληξε ότι "η απαίτηση του Λάγο Άγριο (πληγέντες της Texaco) περιλαμβάνει ατομικά δικαιώματα, το οποίο συνεπάγεται ότι το Σύμφωνο Απελευθέρωσης που υπέγραψαν το κράτος του Εκουαδόρ και η Texaco το 1995, δεν είναι εμπόδιο για την παρουσίαση της περιβαλλοντικής απαίτησης".


Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 2-1 και ορίζει ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι υφίστανται ατομικά δικαιώματα που πρέπει να γίνουν σεβαστά στη διεκδίκηση της κοινότητας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Εκουαδόρ, Ντιέγο Γκαρσία Καριόν, διαβεβαίωσε ότι "η απόφαση συνιστά ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση". Πρόσθεσε ακόμα ότι η Chevron είναι υπεύθυνη για μια γενικευμένη μόλυνση στην περιοχή, γι' αυτό και είναι ικανοποιημένος για την απόρριψη του αιτήματος της πετρελαϊκής.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος τύπου της Chevron, Τζέιμς Κρέγκ, ισχυρίστηκε ότι "ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Εκουαδόρ κατά της εταιρίας ήταν προϊόν απάτης, διαφθοράς και δωροδοκίας. Η προσωρινή απόφαση του Δικαστηρίου (της Χάγης) δεν αλλάζει αυτό το γεγονός".

Σε αυτές τις δηλώσεις ο συνήγορος των διεκδικήσεων του Εκουαδόρ, Πάμπλο Φαχάρδο, απάντησε ότι το επιχείρημα της εταιρίας στερείται υπόστασης.
 

Το ιστορικό της υπόθεσης
- Η πετρελαϊκή Chevron, θεωρούμενη ως χειρότερος ρυπαντής του κόσμου, έχυσε 680.000 βαρέλια αργού σε ποτάμια, χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και έκαψε 235 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στον αέρα.
- Η δικαιοσύνη του Εκουαδόρ καταδίκασε το 2001 την Chevron να πληρώσει πρόστιμο 9,5 δισ. δολάρια, αλλά η πετρελαϊκή εταιρία αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί.
- Το Εκουαδόρ υπολογίζει ότι η αμερικανική εταιρία μόλυνε 5 εκατ. κυβικά μέτρα γης και άνοιξε περίπου 1000 νερόλακους και τάφρους όπου απόθεσε 64 εκατ. λίτρα αργού και 71 εκατ. λίτρα υπολειμμάτων χωρίς καμιά περιβαλλοντική επεξεργασία.