Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Παρουσιάστηκε στην Αβάνα η νέα έκδοση του βιβλίου του Α. Κάστρο "Το τίμημα της ισχύος"

Πηγή: Granma

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, προτελευταία μέρα της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Αβάνας, παρουσιάστηκε στην αίθουσα Νικολάς Γκιγιέν η νέα έκδοση του βιβλίου "Ηνωμένες Πολιτείες: Το τίμημα της ισχύος", του κουβανού πολιτειολόγου και ερευνητή Αλεχάνδρο Κάστρο Εσπίν. 

Βιβλίο απαραίτητο, μεγάλης χρησιμότητας και διπλά σημαντικό στην παρούσα συγκυρία χαρακτήρισε την έκδοση ο συγγραφέας Άμπελ Πριέτο, σύμβουλος της κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Κούβας.

Ο Πριέτο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της παρουσίασης, είπε ακόμα ότι πρόκειται για "μια έρευνα ενθουσιώδη, πληρέστατη, που έχει γίνει από επιστημονική σκοπιά και αναλυτική οπτική γωνία που καταλήγει ισοπεδωτική".


"Ο Αλεχάνδρο ξεκινά από μια ανάλυση που μας τοποθετεί στο σύγχρονο πλαίσιο και προσπαθεί να αποδομήσει τον τρόπο λειτουργίας της ελίτ ισχύος των ΗΠΑ. Είναι μια μεγάλη συνεισφορά στην αντιϊμπεριαλιστική σκέψη, τόσο απαραίτητη αυτές τις στιγμές", σχολίασε για το βιβλίο που εκδίδεται με τη σφραγίδα του εκδοτικού οίκου Capitán San Luis. 

"Χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια, με πολύ οργανωμένη την πληροφορία, το κείμενο μας δίνει πολλά κλειδιά για να καταλάβουμε τις συγκρούσεις στο σημερινό κόσμο. Όταν κάποιος ολοκληρώνει την ανάγνωση αισθάνεται ότι έχει περισσότερα επιχειρήματα για να είναι ριζοσπαστικά αντιϊμπεριαλιστής", κατέληξε ο Πριέτο.

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας πρόσθεσε ότι ο νέος τόμος αποτελεί μια επικαιροποιημένη έκδοση με την ιστορική συνέχεια των γεγονότων των τελευταίων χρόνων. 

"Όταν βλέπουμε τα γεγονότα που ζούμε, μετά την 17η Δεκέμβρη [1], προσπαθεί κάποιος να βρει τις αιτίες που οδήγησαν την ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών να επανεξετάσουν την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα", σχολίασε ο Α. Κάστρο, προσθέτωντας ακόμα ότι το έργο του μπορεί να συνεισφέρει ώστε οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά της βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας.

Μεταφρασμένο στα αγγλικά, τα αραβικά, τα ρωσικά, τα ελληνικά [2], τα κινέζικα και τα γαλλικά, το βιβλίο "Ηνωμένες Πολιτείες: Το τίμημα της ισχύος" είναι μια έρευνα που αποσαφηνίζει πολλά ερωτήματα δύο αιώνων ηγεμονικής αλαζονίας των Αυτοκρατόρων του Τρόμου, οι οποίοι στο όνομα των συμφερόντων τους σφετερίζονται την εξουσία από το βορειοαμερικανικό λαό.

Μέσα στις σελίδες, ο αναγνώστης θα βρει τόσο πειστικές αποδείξεις για την αυτοκρατορική υπόσταση των δυνάμεων που ασκούν την εξουσία από την ίδρυση του έθνους, όσο και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να τη διατηρήσουν.
 
Στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αβάνα παρόντες ήταν οι Πέντε Κουβανοί Ήρωες, ο Υπουργός Πολιτισμού Χουλιάν Γκονσάλες Τολέδο, η πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Βιβλίου Σουλέικα Ρομάι, καθώς και άλλοι διακεκριμένοι κουβανοί και ξένοι διανοούμενοι και συγγραφείς.


Abel Prieto - Alejandro Castro Espín


 Φωτό: Abel Ernesto

Σημειώσεις

[1] Ημερομηνία επίσημης αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας. Βλ.και Διάγγελμα του Κουβανού Προέδρου: Oι Πέντε βρίσκονται ήδη στην Κούβα

[2] Πρόσφατα παρουσιάστηκε η ελληνική μετάφραση του βιβλίου, με τίτλο "Το τίμημα της ισχύος – η αυτοκρατορία του τρόμου" από τις εκδόσεις New Star.