Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Κούβα: Λαμπαδηδοδρομία για τον Χοσέ Μαρτί (+videos)

Πηγή: cubadebate.cu

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 162 χρόνια της γέννησης του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί (28 Γενάρη), θα πραγματοποιηθεί  στις 27 του μήνα, η καθιερωμένη πορεία με πυρσούς (Marcha de las Antorchas) στην πρωτεύουσα Αβάνα αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις της χώρας.

Οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν  με την επιστροφή στην πατρίδα των Πέντε φυλακισμένων στην αυτοκρατορία Ηρώων, αλλά και με την σύγκληση του Χ Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας. Ειδική αναφορά υπάρχει στην πρωτοπόρα γενιά της επανάστασης, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εισαγωγή του ηγέτη της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρουζ  στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. 

Ο  Γιουσοάν Παλάσιος Ορτέγκα, του Νεολαίστικου Κινήματος Μαρτί (ΜJM) εξήγησε ότι η πρώτη πορεία οργανώθηκε πριν 62 χρόνια για τα 100 χρόνια του Απόστολου (Χοσέ Μαρτί) και μόλις 6 μήνες μετά, ακολούθησε η επίθεση στα στρατόπεδα Μονκάδα και Καρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες.

Από τότε κάθε χρόνο ένα πολύχρωμο ενθουσιώδες πλήθος πορεύεται από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας στην “Fragua Martiana” (ο χώρος κράτησης που ο Χοσέ Μαρτί που έκανε καταναγκαστικά έργα σε ηλικία 16 χρονών), ενώ φέτος αθλητές στην κεφαλή της πορείας θα κρατάνε 10 γιγάντιους πυρσούς. Παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 168 δήμους.

Πλήθος άλλων εκδηλώσεων, όπως κατασκηνώσεις, διαγωνισμοί, συζητήσεις και Συναντήσεις Βάσης στα πλαίσια του “ΧLI Εθνικού Σεμινάριου Νεολαίας  των Σπουδών Μαρτί”  θα πραγματοποιηθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα επεκταθούν τόσο σε εργοστάσια και  σχολεία όσο και σε θέατρα, Λέσχες Μαρτί, πλατείες κ.α.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την περσινή πορεία στην Αβάνα, που είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε:



To επόμενο βίντεο το έφτιαξε μιά παρέα 7 φίλων που βρεθήκαμε πέρσι στην Αβάνα:

στο 1.23-1.30 διακρίνονται οι Ραούλ,Μαδούρο,Μοράλες,Κορέα κ.α