Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ο Παναμάς προσκαλεί επίσημα την Κούβα στη Σύνοδο των Αμερικών

Πηγή: Cubadebate

Η κυβέρνηση του Παναμά προσκάλεσε επίσημα την προηγούμενη Πέμπτη τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στη "Σύνοδο των Αμερικών" (Cumbre de las Américas) που θα λάβει χώρα στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής στις 10 και 11 Απριλίου 2015, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο εξωτερικών του Παναμά.
 
Η Κούβα εμφανίζεται μεταξύ των χωρών που έλαβαν τις πρώτες προσκλήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων του Παναμά για να συμμετάσχει στο ηπειρωτικό ραντεβού, στο οποίο θα είναι επίσης προσκεκλημένες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του Παναμά, Λουίς Μιγέλ Ινκαπιέ, παρέδωσε στους πρέσβεις του Εκουαδόρ, του Ελ Σαλβαδόρ, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Αργεντινής, της Ονδούρας, της Παραγουάης, της Κόστα Ρίκα, της Βολιβίας, της Γουατεμάλας, της Κούβας και του Μεξικού τις προσκλήσεις γι' αυτή τη συνάντηση σε επίπεδο ηπείρου, ώστε να τις προωθήσουν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των αντίστοιχων χωρών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Στην πρόσκληση, ο πρόεδρος του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η σύνοδος "επιδιώκει να γίνει ένας χώρος διαλόγου για την ανανέωση των δεσμεύσεων των χωρών της περιοχής, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη προσέγγιση και συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της περιοχής".

Ο Ινκαπιέ διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι ο Παναμάς δεν είχε αμφιβολία για τη συμμετοχή των 35 καλεσμένων αρχηγών κρατών, ανάμεσα στους οποίους ο Ραούλ Κάστρο και ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο θεσμός της "Συνόδου των Αμερικών" γεννήθηκε από πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για να συζητούνται συντονισμένες δράσεις στην ήπειρο. 

Η συμμετοχή της Κούβας έχει την υποστήριξη όλων των λατινοαμερικάνικων χωρών, και θα ήταν η πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος από τότε που άρχισαν οι ηπειρωτικές σύνοδοι το 1994. Η πιθανή παρουσία της Κούβας έχει γίνει το επίκεντρο αντιπαραθέσεων καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς προσπαθούν να την εμποδίσουν και δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει την παρουσία τους στη Σύνοδο.