Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η Βολιβία τιμά τον ιθαγενή ηγέτη Túpac Katari

Πηγή: telesurtv.net

Στην πρωτεύουσα Λα Παζ  πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 233η επέτειο του θανάτου του  ιθαγενή ηγέτη Túpac Katari, που  κορυφώθηκαν με το αφιέρωμα που  παρουσίασε μία ομάδα από καλλιτέχνες και εργάτες γης.

Όπως δήλωσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Αγροτικής  Ομοσπονδίας Apolinar Quito  στις εκδηλώσεις  παρέστησαν  ανάμεσα σε πολλές προσωπικότητες, ο Πρόεδρος  Εvo Morales, ο πρωθυπουργός David Choquehuanca  και ο κυβερνήτης της Λα Παζ César Cocarico
Επιπλέον, η θεατρική ομάδα Albor  έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή το θεατρικό έργο «Tούπακ Κατάρι: Θα επιστρέψω και θα είμαι εκατομμύρια» με συμμετοχή 150 ηθοποιών.  Στο έργο, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα στην ζωή του ιθαγενή ηγέτη από την γέννηση μέχρι τον θάνατό του.

Το έργο στοχεύει να κάνει γνωστά και να ευαισθητοποιήσει την νεολαία πάνω στα ιστορικά γεγονότα που  διαμόρφωσαν την ηγεσία των αυτόχθονων  πληθυσμών.

Ο Túpac Katari, θεωρείται ο ελευθερωτής των Αβορίγινων κοινοτήτων στη Βολιβία, γιατί εξεγέρθηκε και συγκότησε στρατό που πολέμησε  εναντίον των ισπανικών αποικιοκρατών. Το 2005  αυτός και η σύζυγος του, ανακηρύχθηκαν εθνικοί ήρωες  στη Βολιβία.