Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Άρθρο της σύνταξης των New York Times ζητά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ-Κούβας

Πηγή:  cubadebate.cu
Μόνο ένας ορατός τρόπος υπάρχει ώστε ν’ απεμπλακεί ο (Άλαν) Γκρος από την αρκετά πολύπλοκη ‘’εξίσωση’’ (με την Κούβα), δήλωσε αυτή τη Δευτέρα με νέο άρθρο της, η έντυπη έκδοση της βορειοαμερικανικής εφημερίδας The New York Times : Η Διοίκηση Ομπάμα οφείλει να τον ανταλλάξει με τους τρεις Κουβανούς, που βρίσκονται για πάνω από 16 χρόνια πίσω από τα σίδερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφημερίδα, που τον Οκτώβριο δημοσίευσε τρία άρθρα σύνταξης υπέρ της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Κούβας-ΗΠΑ, ανέφερε ότι "πριν από πέντε σχεδόν χρόνια οι κουβανικές αρχές συνέλαβαν τον Άλαν Γκρος, έναν υπεργολάβο της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης που εργαζόταν σ’ ένα μυστικό πρόγραμμα’’, την επέκταση ενός παράνομου δικτύου στο νησί.

"Αν και ένας μεγάλος αριθμός αξιωματούχων σε Ουάσιγκτον και Αβάνα μοιάζουν αρκετά πρόθυμοι στο να ξεκινήσει η ομαλοποίηση της σχέσης των χωρών τους, η υπόθεση του Γκρος μετατράπηκε σε πρωταρχικό εμπόδιο στην επίτευξη μιας διπλωματικής προόδου’’ διαβεβαιώνει η εφημερίδα στο άρθρο σύνταξης που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε αγγλικά και ισπανικά και προηγήθηκε στην ψηφιακή έκδοση το βράδυ της Κυριακής.

Και προσθέτει ότι "στον Λευκό Οίκο, γεννά ανησυχία η πιθανότητα ανταλλαγής κρατουμένων με την Αβάνα, εξαιτίας της κριτικής που δέχθηκε τον Μάιο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωση ενός στρατιώτη που είχε απαχθεί στο Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα πέντε ηγέτες του κινήματος των Ταλιμπάν’’.
Παρόλα αυτά, η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε εξαιρετικές περιστάσεις, αξίζει τον κόπο να το κάνεις. Η περίπτωση του Γκρος είναι μια απ’ αυτές’’.

Ο Γκρος ταξίδεψε στην Αβάνα πέντε φορές το 2009, σαν εκπρόσωπος της εταιρείας Development Alternatives Inc. που είχε συμβόλαιο με τον οργανισμό για την Διεθνή Ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID). Παριστάνοντας τον τουρίστα, μετέφερε λαθραία τηλεπικοινωνιακό υλικό, προσθέτει το περιοδικό.
Αναφέρει επίσης "ότι η Κουβανική κυβέρνηση που εδώ και χρόνια καταγγέλλει τα μυστικά προγράμματα που υποκινούν μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στο νησί, καταδίκασε τον Γκρος το 2011 σε 15 χρόνια φυλάκιση για ενέργειες που στρέφονταν ενάντια στην ακεραιότητα του Κράτους’’.

Αναγνωρίζει επίσης ότι "κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της σύλληψής του, κουβανοί αξιωματούχοι έκαναν την πρόταση ότι είναι διατεθειμένοι ν’ απελευθερώσουν τον Γκρος, εάν η Ουάσιγκτον ανέστειλε τα προγράμματα που είχαν στόχο να ρίξουν την σημερινή κουβανική κυβέρνηση. Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν ευδοκίμησαν’’.
Η New York Times διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι βορειοαμερικανοί  αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του Γκρος, είναι απαραίτητο να επαναπατρίσουν τους κουβανούς πράκτορες που καταδικάστηκαν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, το 2001.

Αναφέρει επίσης ότι "για να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή, πρέπει ο Πρόεδρος Ομπάμα ν’ αναστείλει το υπόλοιπο της ποινής των κρατουμένων. Αυτή η ενέργεια θα είναι δικαιολογημένη, αν πάρουμε υπόψη την μακρά περίοδο που είναι φυλακισμένοι, τις βάσιμες κριτικές που έχουν ανακύψει σε σχέση με την εγκυρότητα της δικαστικής διαδικασίας που αντιμετώπισαν και τα πιθανά οφέλη που θα προέκυπταν από την ανταλλαγή, ώστε να επιτευχθεί η διμερής προσέγγιση’’.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κρατούμενος που ενδιαφέρει περισσότερο την κουβανική κυβέρνηση είναι ο Χεράρντο Ερνάντες που ‘"καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο Ερνάντες, αρχηγός του δικτύου των κουβανών πρακτόρων (Red Avispa), μια ομάδα που παρεισέφρησε σε οργανώσεις των κουβανοαμερικανών εξόριστων στα νότια της Φλόριντα την δεκαετία του ’90, κρίθηκε ένοχος για συνομωσία σε διάπραξη δολοφονίας. Η εισαγγελία κατηγόρησε τον Ερνάντες ότι συνωμότησε με τις κουβανικές αρχές ώστε να καταρρίψουν τα αεροπλάνα μιας οργάνωσης εξόριστων που επιχειρούσαν σε κουβανικό έδαφος, ρίχνοντας προκηρύξεις που παρακινούσαν στον ξεσηκωμό ενάντια στην κυβέρνηση. Οι τέσσερις συνεργάτες του κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα μη βίαια. Οι δύο έχουν ήδη επιστρέψει στην Κούβα και οι άλλοι δύο πρόκειται ν’ απελευθερωθούν σχετικά σύντομα’’.

Και η New York Times προσθέτει:
Ένα σώμα τριών δικαστών του Εφετείου του 11ου Διαμερίσματος, τον Αύγουστο του 2005, επανεξέτασε τις καταδικαστικές αποφάσεις και προσδιόρισε ότι ένα σύνολο παραγόντων εμπόδισαν ώστε οι κατηγορούμενοι να έχουν μια δίκαιη δίκη. Οι δικαστές τεκμηρίωσαν ότι, μπροστά στο έντονο εχθρικό κλίμα ενάντια στην κουβανική κυβέρνηση στο Μαϊάμι και, μπροστά στη δημοσιογραφική κάλυψη που εξευτέλιζε τους κατηγορούμενους, οι ένορκοι δεν θα μπορούσαν να είναι αμερόληπτοι. Κατά την αναψηλάφηση μεταγενέστερα της υπόθεσης, το πόρισμα όλων των δικαστών του εφετείου αποτέλεσε χαστούκι για την καταδικαστική απόφαση και ανασκεύασαν τις ετυμηγορίες. Παρόλα αυτά, δικαστές του εφετείου υπέδειξαν και άλλες παρατυπίες στην νομική διαδικασία, που οδήγησαν στη μείωση της ποινής των τριών από τους φυλακισμένους. Η δικαστής Φίλις Κράβιτς εξέφρασε μια διαφορετική γνώμη, επιχειρηματολογώντας πως η κατηγορία για συνομωσία στη διάπραξη δολοφονίας που επιβλήθηκε στον Ερνάντες δεν στοιχειοθετείτο. Οι εισαγγελείς, σύμφωνα με την δικαστή, δεν τεκμηρίωσαν ότι ο Ερνάντες, ο οποίος προωθούσε στην Αβάνα πληροφορίες για τις πτήσεις, είχε συμφωνήσει με τις κουβανικές αρχές για την κατάρριψή τους σε διεθνή εναέριο χώρο. Αν τα αεροπλάνα είχαν καταρριφθεί σε κουβανικό εναέριο χώρο, η πράξη αυτή δεν θ’ αποτελούσε έγκλημα σύμφωνα με τον νόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιστροφή του Ερνάντες στο νησί είναι πρωταρχική προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο. Οι κουβανοί ηγέτες έχουν ανακηρύξει τους κρατούμενους Ήρωες και έχουν καταγγείλει την νομική διαδικασία ως υβριστική. Ανεξάρτητες αρχές, συμπεριλαμβανομένου και ενός σώματος των Ηνωμένων Εθνών, που αξιολογεί τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις ατόμων, καθώς και η Διεθνής Αμνηστία έχουν επικρίνει την δικαστική διαδικασία.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι όλα αυτά τα χρόνια, βορειοαμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανταλλάξουν τους Κουβανούς με τον Γκρος, δεδομένου ότι ισχυρίζονται πως οι δύο υποθέσεις δεν είναι ισότιμες.

"Παρόλα αυτά, μια ανταλλαγή θα μπορούσε ν’ ανοίξει τον δρόμο για να αναζωογονηθούν οι διπλωματικές γέφυρες, πράγμα που θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στο ν’ αναπτύξουν θετικές αλλαγές στο νησί, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου, του τουρισμού και της μεγαλύτερης επαφής μεταξύ κουβανών και βορειοαμερικανών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διαιωνίζεται η εχθρότητα που βασιλεύει για πάνω από 50 χρόνια, συνεχίζοντας έτσι ένα κύκλο δυσπιστίας και σαμποταριστικών ενεργειών και από τις δύο πλευρές’’ διαβεβαιώνει.
Και καταλήγει: "Πέρα από τα στρατηγικά οφέλη μιας ανταλλαγής, η κυβέρνηση έχει καθήκον να κάνει πολύ περισσότερα ώστε να κατορθώσει την απελευθέρωση του Γκρος. Η σύλληψή του άλλωστε, αποτέλεσε συνέπεια μιας ανεύθυνης στρατηγικής’’.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γκρος έχει χάσει 45 κιλά από την σύλληψή του. Συνεχίζει να χάνει την όρασή του από το δεξί μάτι. Υποφέρει από πόνους στη μέση. Τον Ιούνιο, η μητέρα του πέθανε. Τον Μάιο, αφού συμπλήρωσε τα 65 του χρόνια, ο Γκρος δήλωσε ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία του στην αιχμαλωσία, απειλώντας ότι είναι διατεθειμένος να αυτοκτονήσει αν δεν αποκτήσει την ελευθερία του. Οι συγγενείς του πιστεύουν ότι σοβαρολογεί και θεωρούν ότι τα λόγια του αποτελούν την προειδοποίηση ενός απελπισμένου ανθρώπου.
"Αν ο Γκρος πεθάνει στην φυλακή, η πιθανότητα να εδραιωθεί μια πιο υγιής σχέση με την Κούβα, θα εξαφανιστεί για πολλά χρόνια. Ο Ομπάμα πρέπει να παραδεχτεί ότι αυτό είναι απόλυτα αποτρέψιμο, όμως πρέπει να δράσει γρήγορα’’, καταλήγει.