Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ο εγγονός του Πινοσέτ ιδρύει κόμμα προς τιμήν του παππού του

Πηγή: cubadebate.cu

O  Αουγκούστο Πινοσέτ Μολίνα , πρώην λοχαγός του Χιλιανού Στρατού και εγγονός του πρώην δικτάτορα, πρόκειται να δηλώσει στην εκλογική αρχή της χώρας την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Όπως ανέφερε την προηγούμενη Κυριακή στην εφημερίδα «La Tercera»  το νέο κόμμα  ιδρύεται «για την πατρίδα μου και συμπίπτει με τα 99α γενέθλια του εκλιπόντος παππού μου». Προτίθεται  να κατεβάσει υποψήφιους στις προσεχείς εκλογές το 2017 και η ίδρυσή του θα συμπέσει με ένα αφιέρωμα στις 25 Νοέμβρη στον Πινοσέτ.

“Τώρα υπάρχουν οι  πολιτικές συνθήκες, γιατί βρισκόμαστε  μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι” δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κινήματος Εδουάρδο Τολέδο.

Το  κόμμα θα σχηματιστεί από πρώην μέλη της ακροδεξιάς φιλοπινοσετικής «Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης» (UDI)   και στο ιδεολογικό του οπλοστάσιο θα είναι η νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ιατρικούς  λόγους, η  ελευθερία συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων και η  νομιμοποίηση των αμβλώσεων για θεραπευτικούς λόγους, επεσήμαναν τα στελέχη του κόμματος στην ίδια εφημερίδα.

Μέχρι το 1989  επιτρεπόταν  η άμβλωση σε περιπτώσεις που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή του εμβρύου, αλλά στο τέλος της δικτατορίας του Πινοσέτ   (1973-1990) απαγορεύτηκε, και η Χιλή είναι από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που  δεν επιτρέπεται η άμβλωση για κανέναν λόγο.

 "Οι νόμοι δεν μπορούν να είναι ίδιοι με αυτούς που υπήρχαν την δεκαετία του 50 ή  του 80 (...) Μπορούμε να θεωρήσουμε κατά περίπτωση ότι η άμβλωση είναι για ιατρικούς λόγους" , δήλωσε στην εφημερίδα η Στέφανι Λανέρος , μέλος της πολιτικής επιτροπής του κινήματος.

Σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά την διάρκεια της δικτατορίας και -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία –  άφησαν πάνω από 3.200 νεκρούς και 38.000 βασανισμένους, το υπό ίδρυση κόμμα αρνείται ότι ήταν κρατική πολιτική.

Ο Αουγκούστο Πινοσέτ  Moλίνα  είναι ο γιος του Αουγκούστο Πινοσέτ  Ιριαρτ και διατέλεσε λοχαγός του Στρατού για πάνω από μια δεκαετία.

Το 2006 ,κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας της Μισέλ Μπατσελέτ αποτάχτηκε από το στρατό, όταν  κατά την διάρκεια ομιλίας στην κηδεία του παππού του είπε ότι ο Πινοσέτ και η οικογένειά του "παρενοχλούνται από δικαστές που επιδιώκουν μεγαλύτερη δημοτικότητα παρά  δικαιοσύνη ".

Ο Πινοτσέτ πέθανε το 2006 χωρίς ποτέ να καταδικαστεί.