Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 ετών βιώνει το Πουέρτο Ρίκο

Πηγή: Telesur

Το Πουέρτο Ρίκο, "Ελεύθερο Κράτος Συνδεδεμένο με τις Ηνωμένες Πολιτείες", περνάει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 70 ετών. Ο κυβερνήτης του νησιού της Καραϊβικής, Αλεχάνδρο Γκαρσία Παδίγια, ζήτησε από τους πορτορικανούς "να ανοίξουμε το βήμα και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες", για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ο κυβερνήτης σε δημόσιο μήνυμά του την Κυριακή υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι σε κάτι λιγότερο από δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, η ομάδα του έχει "βάλει μπρος τη διαδικασία της πιο επείγουσας οικονομικής μεταρρύθμισης που χρειάζεται η χώρα". Διαβεβαίωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του κόσμου, πρόσθεσε ότι μεταρρυθμίσεις και θετικές αλλαγές παίρνουν χρόνο και τέλος δέχεται με ταπεινότητα και συνέπεια κριτικές και προτάσεις.

"Η κυβέρνησή μου αντιμετωπίζει τη χειρότερη δημοσιονομική και οικονομική κρίση που έχει περάσει η χώρα από τη δεκαετία του '40. Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις που δεν μπορούν να αναβληθούν απέναντι στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε", είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε τους προκατόχους του ότι δεν είχαν "ούτε τη γενναιότητα ούτε τη βούληση" να τις πάρουν. 

Τη Δευτέρα (3/11) έχει προγραμματιστεί δημόσια εμφάνιση της Επιτροπής Κατοικίας και Προϋπολογισμού της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων για να μελετήσει την οικονομική κατάσταση της κυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας από το Υπουργείο Υγείας και την Εταιρία Εμπορίου και Εξαγωγών.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα El Nuevo Día, το 60% των πορτορικανών αποδοκιμάζει την κυβέρνηση του Παδίγια και μόνο το 19% την υποστηρίζει. Εξαιτίας της οικονομικης κρίσης, εκατοντάδες εργαζόμενοι σε δημόσιους οργανισμούς διαμαρτηρήθηκαν τον Ιούνιο στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαν Χουάν, για τις περικοπές μισθών και επιδομάτων που έκανε η κυβέρνηση.

Στοιχεία για την κρίση

Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας του Πουέρτο Ρίκο έκλεισε το Σεπτέμβριο στις 124,9 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και μειωμένος κατά 1,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΚΤΑ). Ο δείκτης αυτός μειώνεται συνεχώς επί 21 μήνες, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει το νησί της Καραϊβικής, με δημόσιο χρέος πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια και ανεργία μεγαλύτερη του 14%.

Ενδεικτικά στοιχεία είναι ακόμα ότι οι πωλήσεις τσιμέντου έπεσαν κατά 9,7% σε ετήσια βάση, η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε 8,6% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5,3%.

Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας, ο οποίος δημοσιοποιείται μηνιαία, αντανακλά την οικονομική κατάσταση της χώρας και συνδέεται άμεσα με την πορεία του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, όπως διευκρινίζει στην έκθεσή της η ΚΤΑ.