Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και γενική απεργία στο Μεξικό στις 20 Νοεμβρίου

Πηγή: Telesur

Κορυφώνονται σήμερα - 20 Νοεμβρίου - στο Μεξικό οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών στην Αγιοτσινάπα της πολιτείας Γκερέρο, ενώ για την ίδια μέρα έχει προκηρυχθεί και γενική απεργία κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Το Μεξικό αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση: κρίση κυβερνησιμότητας και ανθρώπινων δικαιωμάτων εξαιτίας των υποθέσεων της Αγιοτσινάπα και της Τλατλάγια, μετά από 8 χρόνια αδιάκοπου πολέμου κατά των ναρκωτικών.


Jesús Murillo Karam: "Ya me cansé" (!)
Σύμφωνα με καταθέσεις υπόπτων, οι 43 φοιτητές της αγροτικής σχολής Raúl Isidro Burgos στην Αγιοτσινάπα της Ιγουάλα (πολιτεία Γκερέρο), απήχθησαν μεταξύ 26 και 27 Σεπτεμβρίου και δολοφονήθηκαν από τα τοπικά καρτέλ ναρκωτικών. Τα πτώματα στη συνέχεια - πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες - απανθρακώθηκαν και ρίχτηκαν σε ποτάμια. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες χωρίς πολλά αποτελέσματα, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι... τον έχει κουράσει η υπόθεση, ξεσηκώνοντας γενική κατακραυγή.

Οι συγγενείς και φίλοι των αγνοούμενων απαιτούν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, διαδηλώνοντας με συνθήματα όπως "Ζωντανούς μας τους πήραν, ζωντανούς τους θέλουμε". Εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης πραγματοποιούνται και στο εξωτερικό, όπως πρωτοβουλία φοιτητών από διάφορες χώρες που φωτογραφίζονται με το μήνυμα "Όλοι είμαστε Αγιοτσινάπα" (Todos somos Ayotzinapa).

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εξαφάνιση των 43 νέων συνεχίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας και το εξωτερικό, με κορύφωση τη μεγάλη κινητοποίηση της 20ης Νοεμβρίου στην Πόλη του Μεξικού. Αυτές οι εκδηλώσεις έχουν λειτουργήσει ως προπομπός της γενικής απεργίας την οποία οργάνωσαν συνδικάτα, φοιτητικές και κοινωνικές οργανώσεις για την ίδια ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της έβδομης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να περιμένουν τα τρία καραβάνια - από το Βορρά, το Νότο και την πολιτεία Γκερέρο - που θα φτάσουν στην πρωτεύουσα την Πέμπτη στα πλαίσια της κεντρικής κινητοποίησης στην ιστορική πλατεία Ελ Σόκαλο.