Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Η Βενεζουέλα γιορτάζει τα 14 χρόνια της συμφωνίας συνεργασίας με την Κούβα

Πηγή: sierramaestra.cu

Kαράκας 30 Οκτώβρη (Prensa Latina) - Η ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας Βενεζουέλας – Κούβας συμπληρώνει σήμερα τα 14 χρόνια , με μια ποικιλία κοινωνικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται σε όλη την χώρα  συμπεριλαμβανομένων  των τομέων της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης.

Σε αυτό το διάστημα  αναπτύχθηκαν  οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα  με αμοιβαίο όφελος και για τους δύο λαούς, στο πνεύμα των εμπνευστών τους, του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. 


Η συμφωνία αυτή, η οποία επέτρεψε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων , υπογράφτηκε από τους δύο ηγέτες στο Καράκας στις 30 Οκτωβρίου 2000 και εκτός από το αμοιβαίο όφελος για τις δύο χώρες, το ντοκουμέντο ήταν και μία έκκληση για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης  της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ξεχωριστή σημασία στην συμφωνία Βενεζουέλας – Κούβας έχει το πρόγραμμα  «Barrio Adentro»  που στοχεύει στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και έχει προσφέρει μέχρι τώρα δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο  Jorge Arreaza, στη Βενεζουέλα χάρη σε αυτή την συμμαχία, 1.766.000 αναλφάβητοι Βενεζολάνοι έμαθαν ανάγνωση και γραφή με την κουβανική μέθοδο και πάνω από 1.900.000 άτομα με  οφθαλμολογικές παθήσεις  επωφελήθηκαν από το αντίστοιχο πρόγραμμα «Misión Milagro» (Επιχείρηση Θαύμα).


Η συνεργασία  υπήρξε ιδιαίτερα επωφελής και σε μια σειρά άλλους κλάδους όπως, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, τα τρόφιμα και η γεωργία, η ενέργεια, η στέγαση, οι μεταφορές, οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η χρηματοδότηση, το εμπόριο και τη βιομηχανία.