Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Συντριπτική νίκη του ‘Εβο Μοράλες στην Βολιβία

 Πηγή: granma.cu

ΛΑ ΠΑΖ – Μια καθαρή νίκη κατέγραψε την Κυριακή ο πρώτος ιθαγενής Πρόεδρος της Βολιβίας  Έβο Μοράλες, επανεκλεγόμενος για τρίτη φορά, και εξασφαλίζοντας την συνέχεια μέχρι το 2020 της διαδικασίας αλλαγής που ξεκίνησε το 2005. Ο  Πρόεδρος της Βολιβίας μίλησε σε χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το Κυβερνητικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Λα Πάζ, επισφραγίζοντας την με πάνω από το 60% των ψήφων, νίκη του. 


Oi περισσότερες δημοσκοπήσεις  ήδη επιβεβαίωναν την επανεκλογή του Έβο Μοράλες με πάνω από 60% των ψήφων με  τον κυριότερο αντίπαλό του, τον δεξιό Σάμουελ Ντόρια Μεντίνα, να συγκεντρώνει μόλις 25% στην πρόθεση ψήφου.

Στις εκλογές συμμετείχαν πάνω από έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι στο εσωτερικό της χώρας καθώς και σε 70  πόλεις  χωρών της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης.

Η εκλογική διαδικασία κύλισε κανονικά, αναφέρθηκαν μόνο μικρά μεμονωμένα περιστατικά, και πάνω από 50.000 αστυνομικοί και στρατιώτες διασφάλισαν την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Prensa Latina (PL)  η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε σαν μια “δημοκρατική γιορτή” από τον Ντένις Ράσικοτ, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ξεκίνησε με ουρές στα σχολεία  και στην συνέχεια οι οικογένειες  βγήκαν στους δρόμους και τα πάρκα απολαμβάνοντας μία ήσυχη και χαλαρή ημέρα.

Η Ένωση Νοτιοαμερικανικών Εθνών εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εκλογική διαδικασία και συνεχάρη τον λαό την Βολιβίας για την ενεργητική του συμμετοχή στις εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο έχει 15 ημέρες για να  ανακοινώσει τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο εκπρόσωπος του Ραμίρο Παρέδες δήλωσε ότι τα τελικά  αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός 48 ωρών.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, οι Βολιβιανοί εξέλεξαν επίσης 36 γερουσιαστές και 130 βουλευτές.