Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

H Βολιβία έβαλε το Ισραήλ στην λίστα των τρομοκρατικών χωρών

 Πηγή: cubadebate.cu

Η Βολιβία έθεσε  το Ισραήλ στην κατηγορία της τρομοκρατικής χώρας, καταγγέλλοντας την ισχύουσα συμφωνία απαλλαγής από θεώρηση βίζας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στη Γάζα που έχουν προκαλέσει ήδη 1.300 νεκρούς, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος Έβο Μοράλες.

«Έχουμε ήδη αποφασίσει να καταγγείλουμε την από 17/8/1972  σύμβαση με το Ισραήλ σχετικά με τις βίζες, που υπεγράφη κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην  χώρα μας και επέτρεπε στους κατοίκους τους Ισραήλ την ελεύθερη, χωρίς βίζα, είσοδο στην Βολιβία», δήλωσε ο Μοράλες  μιλώντας σε εκδήλωση καθηγητών στην πόλη  Cochabamba. 

«Μετά την καταγγελία αυτής της σύμβασης το Ισραήλ περνά στην ομάδα χωρών 3, και οι κάτοικοί του  είναι υποχρεωμένοι να βγάζουν βίζα για να εισέλθουν στην χώρα, σε διαβούλευση με την Εθνική Διεύθυνση Μετανάστευσης, η οποία θα αξιολογεί και την εισοδηματική τους κατάσταση», διευκρινίζεται.
Ωστόσο, «το πέρασμα του Ισραήλ στον ομάδα 3, σημαίνει – με άλλα λόγια- ότι ανακηρύσσουμε το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος» δήλωσε ο Μοράλες, ο οποίος εξήγησε ότι η απόφαση πάρθηκε την Τετάρτη κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τόνισε επίσης, ότι η επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι «το Ισραήλ δεν αποτελεί εγγύηση των αρχών του σεβασμού της ζωής και  των βασικών δικαιωμάτων της  ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης της διεθνούς μας κοινότητας».

Στα μέσα Ιουλίου, ο Μοράλες  προσέφυγε κατά του Ισραήλ , στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  και στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ  για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Η Βολιβία, η οποία έχει αναγνωρίσει εδώ και χρόνια το Παλαιστινιακό Κράτος, διέκοψε   τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2009, χρονιά κατά την οποία το Ισραήλ πραγματοποίησε επίσης, στρατιωτική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γαζας.


Η τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, έχει προκαλέσει ήδη 1.300 νεκρούς και  σχεδόν 6.000 τραυματίες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

(Con información de agencias)