Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Βορειοαμερικάνικο Πρακτορείο αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα

Foto: Contrainjerencia
Πηγή: granma.cu

Καράκας -  Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του ειδικού νόμου που απαγορεύει στις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν πολιτικές ομάδες στην χώρα, ορισμένες ομάδες της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να λαμβάνουν εκατομμύρια δολάρια με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Μια έρευνα του αμερικανικού  Associated Press αποκάλυψε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το National Endowment for Democracy (NED), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, έστειλε πέρσι  περίπου 7,6 εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις της Βενεζουέλας. Ποσό 15% μεγαλύτερο από το ποσό που δόθηκε το 2009 πριν η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας κηρύξει παράνομη αυτήν την χρηματοδότηση που υπονομεύει την εθνική  της κυριαρχία.


Στην Ουάσιγκτον, η Γερουσία εξετάζει ήδη ένα νομοσχέδιο για την αύξηση της βοήθειας του Στειντιπάρμεντ  προς  τις «πολιτικές ομάδες για την δημοκρατία» στην Βενεζουέλα, από 5 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 15 εκατομμύρια δολάρια, σαν μέρος των πολιτικών πιέσεων  στην σημερινή κυβέρνηση του Ν.Μαδούρο.

Το NED αποφεύγει να κατονομάσει  πρόσωπα και οργανώσεις που λαμβάνουν αυτές τις χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τόσο η NED,  όσο και οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών συμμετείχαν στη δημιουργία και τη χρηματοδότηση αυτών των ομάδων, όπως η «Súmate», με  ενεργό συμμετοχή σε βίαιες δραστηριότητες από τα μέσα της τελευταίας δεκαετίας.

Ένας από τους ιδρυτές της Súmate» είναι η γνωστή  María Corina Machado, που απελάθηκε  πρόσφατα από την Εθνοσυνέλευση σαν  ένας από τους πρωταγωνιστές των τελευταίων βίαιων επεισοδίων που κόστισαν την  ζωή σε δεκάδες κατοίκους της Βενεζουέλας.

Αρκετές  λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις έχουν επίσης  υποστεί αυτό το είδος της δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης  και της Κούβας, η οποία αποκάλυψε πρόσφατα το σκάνδαλο της Υπηρεσία Διεθνούς Βοήθειας (USAID), που προωθούσε  ανατρεπτικές ενέργειες μέσω των νέων τεχνολογιών.
Πέρυσι, η Βολιβία απέλασε την   USAID από το έδαφός της παρουσιάζοντας αποδείξεις των προσπαθειών υπονόμευσης του Προέδρου  Έβο Μοράλες.


Ο Ισημερινός  επίσης, απαγόρευσε εκ νέου τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ιδρύματος στην χώρα