Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Την Κούβα επισκέπτεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Απο παλαιότερη συνάντηση (2000) του Βλ.Πούτιν
με τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα.

Στην Αβάνα αναμένεται αύριο ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο νησί της Επανάστασης. Πέραν της Κούβας, ο Πούτιν θα επισκεπτεί την Αργεντινή και τη Βραζιλία. 

Κατά τη διάρκεια της εξαήμερης παραμονής του στη Λατινική Αμερική, ο ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Φιντέλ Κάστρο, θα λάβει μέρος στην Σύνοδο των BRICS και θα παραστεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Η επίσκεψη Πούτιν στη Λατινική Αμερική λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο προφανούς κρίσης των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης εξαιτίας της απροκάλυπτης, επιθετικής ανάμειξης ΗΠΑ και ΕΕ στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας.

"Το ταξίδι στοχεύει στην ενδυνάμωση της ρωσικής επιρροής στην αμερικανική ήπειρο" δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ορλόφ, επικεφαλής think-tank με έδρα τη Μόσχα. Η προσπάθεια αυτή γίνεται ώστε να αποσοβηθεί η επιδίωξη της Δύσης να απομονώσει διπλωματικά τη Ρωσία στο διεθνές πολιτικό επίπεδο. 



Ο Πούτιν ξεκινά την επίσκεψη του στην Κεντρική και Νότια Αμερική απ' το νησί της Επανάστασης όπου θα συζητήσει με την κουβανική ηγεσία θέματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Πρωτού πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, η Μόσχα φρόντισε να πραγματοποιήσει μια σημαντική κίνηση, διαγράφοντας το 90% του κουβανικού χρέους που προϋπήρχε από την Σοβιετική εποχή, δηλαδή 35 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Νταβίντοφ, διευθυντή του Ινστιτούτου Λατινοαμερικανικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σχολίασε ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να υπογράψουν συμφωνία ενεργειακού ενδιαφέροντος μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft.