Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Στην Ελευσίνα η Εκθεση για τους Πέντε Κουβανούς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ  - ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΙΡΗΝΗΣ  ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία έγινε το Σάββατο 21 Ιουνίου η εκδήλωση - έκθεση έργων ζωγραφικής του Αντόνιο Γκερέρο ενός εκ των 5 Κουβανών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ (οι δύο από αυτούς έχουν εκτίσει την ποινή τους και είναι ελεύθεροι ) στο Café-Bar ΛΥΚΙΣΚΟΣ.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ελευσίνας Αντώνης Αλεξανδρόπουλος. Στη συνέχεια έγινε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Σταύρο Τάσσο, την Νατάσσα Τερλεξή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ και τον Πρέσβη της Κούβας Οσβάλντο Κοβάτσο Μαρτίνες. Η κεντρική ομιλία έγινε από τη Σοφία Ροδίτη μέλος του Συλλόγου Γυναικών.

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπίες από τους La RED solidaria griega, τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα, την οργάνωση Hasta la victoria siempre και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης. 

Οι ομιλητές στις ομιλίες του εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πέντε κουβανούς πατριώτες, στην σοσιαλιστική Κούβα, αλλά και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης. Τόνισαν ότι η επίθεση στην Κούβα είναι επίθεση στο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει και να ρυθμίζει ο ίδιος την τύχη, τη ζωή και το μέλλον του. Είναι μέρος της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων, της αντικομουνιστικής υστερίας και της έντασης του αυταρχισμού ενάντια στο εργατικό κίνημα στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. 

Επίσης ότι ΗΠΑ προσπαθούν να εφαρμόσουν στην Κούβα ένα αποσταθεροποιητικό σχήμα ήδη δοκιμασμένο σε χώρες όπως στη Συρία και στην Ουκρανία. Ότι εμπνέονται από το απαράμιλλο επαναστατικό θάρρος και ήθος των κουβανών πατριωτών που πριν 55 χρόνια με τον αγώνα τους κατάφεραν όχι μόνο να διώξουν τον δικτάτορα Μπατίστα, αλλά να αμφισβητήσουν συνολικά την εξουσία που ο τελευταίος υπηρετούσε. Εμπνέονται και τους σύγχρονους επαναστάτες που αγωνίζονται κι αυτοί για τα ίδια ιδανικά αλλά από άλλο μετερίζι. Έδωσαν δε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν στα βήματά τους και θα βαδίσουν στον ίδιο δρόμο του ταξικού ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, αντλώντας πείρα και διδάγματα, βγάζοντας συμπεράσματα για τον αγώνα που συνεχίζεται.

Ο πρέσβης με τη σειρά του ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους απέναντι στον κουβανικό λαό άλλα και στου πέντε αγωνιστές. Αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις διεθνείς προσπάθειες απελευθέρωσης των πέντε και στον αγώνα που γίνετε για την απελευθέρωση και των υπολοίπων τριών.

Τέλος ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ» και απαγγελία ποιημάτων γραμμένων από δύο εκ των φυλακισμένων Κουβανών ο πατριωτών.

Η απαγγελία έγινε από τις ηθοποιούς : Μαρία Καστάνη και Ελένη Τσαγανού, ενώ το εισαγωγικό σημείωμα που έγραψε ο ίδιος Αντόνιο Γκερέρο για την έκθεση διαβάστηκε από την Λουκία Κωνσταντίνου από το Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης La RED solidaria griega.