Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Παγκόσμια απεργία των εργαζόμενων στις αλυσίδες fast food

  Πηγή: telesurtv.net
Στις 15 Μαΐου οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις. Στην Ιαπωνία θα κινητοποιηθούν 30 franchises  των McDonald's, στην Βραζιλία θα κινητοποιηθούν σε 5 περιφέρειες και στο Μαρόκο θα διαδηλώσουν στην Καζαμπλάνκα και στην Ραμπάτ.

Οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες fast food  συμφώνησαν να οργανώσουν μία ημέρα διαμαρτυρίας την επόμενη εβδομάδα σε 30 χώρες. Συνδικαλιστές από   Αργεντινή,  Παναμά, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ (Κίνα),  συγκεντρώθηκαν σε ένα Mc Donald στη Νέα Υόρκη και  κατέληξαν στην οργάνωση διαδηλώσεων για τις 15 Μαη, σε μια παγκόσμια διαμαρτυρία  για να απαιτήσουν μισθολογικές αυξήσεις:  «Οι εργαζόμενοι από δεκάδες χώρες σε έξι ηπείρους ενώνουν τις δυνάμεις τους και κινητοποιούνται για καλύτερους μισθούς και τα εργασιακά τους δικαιώματα σε εστιατόρια όπως η McDonald s, Burger King, Wendy και KFC» δήλωσαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι απαιτούν μισθό  15 δολάρια την  ώρα,  περισσότερο από το διπλάσιο του σημερινού ωρομίσθιου των  7.25 δολαρίων που υπάρχει σήμερα σε πολλές αλυσίδες φαστ φουντ. «Οι άνθρωποι είναι πιεσμένοι και ήρθε η ώρα για αλλαγές», δήλωσε η  René Ελίζαμπεθ, μια νεαρή γυναίκα 24 ετών που εργάζεται στο McDonald 's στη Νέα Υόρκη.

Στις 15 Μαΐου θα κινητοποιηθούν στην Ιαπωνία 30 franchises McDonald 's, στη Βραζιλία  σε πέντε περιφέρειες,  στο Μαρόκο στην  Καζαμπλάνκα και στην  Ραμπάτ ενώ στην Ιταλία θα ξεκινήσει απεργία  σε αλυσίδες γρήγορου φαγητού στη Βενετία, τη Ρώμη και το Μιλάνο.

Στα τέλη του 2012 ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες στην Νέα Υόρκη και 200 εργαζόμενοι του κλάδου συνέχισαν την κινητοποίηση μέχρι τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2013.


Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί τον Φεβρουάριο ότι θα αυξήσει το ελάχιστο ωρομίσθιο στα 10,10 δολάρια από το 2015,  για τους εργαζόμενους των   ομοσπονδιακών εργολάβων, αλλά το μέτρο δεν ψηφίστηκε από τους  Ρεπουμπλικάνους όταν συζητήθηκε  το σχετικό νομοσχέδιο  στις 30 Απριλίου.