Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η έκθεση του Αντόνιο Γκερέρο στο καφέ Ερνέστο

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (7/5) η έκθεση με τις ακουαρέλες του Αντόνιο Γκερέρο με τίτλο "Θα πεθάνω όπως έχω ζήσει", στο art café Ernesto στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Την εισαγωγή έκανε η Λουκία Κωνσταντίνου (RedSolidaria Griega), κάνοντας αναφορά και στην αντίστοιχη έκθεση που έγινε στην Κούβα τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 15 χρόνων από τη σύλληψη των Πέντε Κουβανών Ηρώων. Στη συνέχεια μίλησε η Νατάσα Τερλεξή (εκδόσεις Διεθνές Βήμα και πολιτιστικός σύλλογος Χοσέ Μαρτί), για την υπόθεση των Πέντε και γενικότερα για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των φυλακών στις ΗΠΑ. Το λόγο πήρε κατόπιν ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, κ. Οσβάλντο Κομπάτσο, για να απευθύνει χαιρετισμό και να τονίσει την προσφορά και το συμβολισμό των «Πέντε» στην Κούβα. Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, κ. Φαρίντ Φερνάντες. 


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησαν ο χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβαρτ (σύλλογος Χοσέ Μαρτί) και ο Κώστας Σανίδας (Hasta la Victoria Siempre), διαβάζοντας – σε ισπανικά και ελληνικά – ποιήματα του Αντόνιο Γκερέρο και του Ραμόν Λαμπανίνο, καθώς και το πολύ γνωστό El Necio του Σίλβιο Ροντρίγκες. Στο τέλος ο κουβανός καλλιτέχνης Remy Mailán ερμήνευσε γνωστά κουβανικά αλλά και ελληνικά τραγούδια.

Το συνολικό πρόγραμμα διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες, με παρουσία που έφτασε τα 60 άτομα. Στο τέλος αρκετοί από τους παριστάμενους υπέγραψαν το ψήφισμα αλληλεγγύης για τους Πέντε, το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο Ομπάμα, και αγόρασαν την αφίσα της εκδήλωσης καθώς και βιβλία για τους Πέντε και την Κούβα.

Η έκθεση θα παραμείνει στο καφέ Ερνέστο μέχρι την Κυριακή 11/5, και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα.