Κυριακή 25 Μαΐου 2014

15 χρόνια Aló Presidente

Πηγή: Cubadebate

15 χρόνια συμπληρώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή από την πρώτη μετάδοση του προγράμματος Aló Presidente ("Γειά σου πρόεδρε"), με παρουσιαστή τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος βγήκε στον αέρα μέσω του Εθνικού Ραδιοφώνου της Βενεζουέλας με στόχο να καθοδηγήσει αλλα και να ακούσει το λαό.

Διάφορα έντυπα μέσα της χώρας ξεχωρίζουν την επέτειο και τονίζουν πως η εκπομπή εξυπηρέτησε, επιπλέον, στο ξεκίνημα σημαντικών πρωτοβουλιών, από ανακοινώσεις στρατηγικών συμμαχιών με άλλες χώρες μέχρι επιτεύγματα σε αγροτικά, ενεργειακά, βιομηχανικά, τουριστικά και κοινωνικά προγράμματα.


Ως προς τη σύλληψή του, το πρόγραμμα θεωρήθηκε από τον Τσάβες ως εργαλείο παιδαγωγικού, πολιτιστικού, οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα. Ο ίδιος ο ηγέτης της Μπολιβαριανής Επανάστασης είπε σχετικά: "Δεν υπάρχει πρόγραμμα πιο δημοφιλές στη Βενεζουέλα, δεν υπάρχει πρόγραμμα πιο μεγάλο στη Βενεζουέλα".
 
Μεταξύ των χαρακτηριστικών στατιστικών στοιχείων του "Aló", το πιο σύντομο ήταν το πρώτο, που μεταδόθηκε στις 23 Μαϊου 1999, διάρκειας μόλις 68 λεπτών, ενώ το πιο μεγάλο αντιστοιχεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2007 με διάρκεια 8 ώρες και 16 λεπτά. Η πρώτη τηλεοπτική μέσω δορυφόρου εκπομπή πραγματοποιήθηκε στο νησί Άβες, 666 χλμ από την ακτή, το πιο απομακρυσμένο σημείο της επικράτειας της Βενεζουέλας.
 
Συνολικά, το Aló Presidente μεταδιδόταν σε 259 σημεία σε όλη τη χώρα και 7 στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων της Γουατεμάλας, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κούβας και της Βολιβίας.