Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Καμπάνια στην Παραγουάη για τη γη του Κουρουγκουάτι

"Νέοι χωρίς γη = Γη χωρίς μέλλον"
Πηγή: Telesur

Ξεκίνησε σήμερα στην Παραγουάη καμπάνια με σύνθημα "Firmá por Curuguaty. Tiene Sendido" (Υπογράψτε για το Κουρουγκουάτι. Έχει νόημα), και στόχο την επιστροφή της γης της Μαρίνα Κουέ σε αγροτικές οικογένειες. Η εν λόγω περιοχή στις 15 Ιουνίου 2012 βάφτηκε από το αίμα 11 χωρικών και 6 αστυνομικών, μετά από επιχείρηση βίαιης εκτόπισης ντόπιων ακτιβιστών που είχαν κάνει κατάληψη. Το περιστατικό χρησιμοποιήθηκε από την τότε αντιπολίτευση ως πρόσχημα για το "συνταγματικό πραξικόπημα" και την αποπομπή μια βδομάδα αργότερα του εκλεγμένου προέδρου Φερνάντο Λούγο.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Telesur, 140 αγροτικές οικογένειες εκτοπίστηκαν από την περιοχή, με την αιτιολογία ότι η γη ήταν ιδιοκτησία του μεγαλοτσιφλικά επιχειρηματία Μπλας Ρικέλμε. Παρόλα αυτά, η έρευνα έδειξε ότι η γη ήταν στην πραγματικότητα κρατική από το 1967, και ο Ρικέλμε την καταπάτησε χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του με τη στρατιωτική δικτατορία.


Η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Παραγουάης να γίνει έρευνα για τη σφαγή του Κουρουγκουάτι ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Ωστόσο, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μόνο κάποιοι ιθαγενείς χωρικοί για το θάνατο των 6 αστυνομικών, αλλά κανείς για τη δολοφονία των 11 αγροτών, παρόλο που υπάρχουν στοιχεία για δράση ελεύθερων σκοπευτών.

Ο πρώην πρόεδρος της Παραγουάης Λούγο έχει καταγγείλει την ύπαρξη μαφίας γεωκτημόνων στην περιοχή και ότι η σφαγή στο Κουρουγκουάτι έγινε στα πλαίσια μιας πολιτικοδικαστικής συνωμοσίας για να τον ανατρέψει.

Δείτε το αποκαλυπτικό ντοκυμανταίρ του Telesur για την υπόθεση του Κουρουγκουάτι.


Σχετικές αναρτήσεις: