Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει αδικίες στην υπόθεση των Πέντε

Πηγή: Cubadebate

Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε στο Λονδίνο τις αμφιβολίες της σχετικά με την αμεροληψία της δίκης των Πέντε Κουβανών Ηρώων, και επανέλαβε το αίτημα για επανεξέταση της υπόθεσης ώστε να διορθωθούν οι αδικίες που διαπράχθηκαν.

Η Άντζελα Ράιτ, εκπροσωπώντας τον οργανισμό, υποστήριξε ότι οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες και Ρενέ Γκονσάλες, δικάστηκαν χωρίς να απολάβουν τα βασικότερα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη. Η δήλωση αυτή έγινε ενώπιον της διεθνούς επιτροπής που διερευνά την υπόθεση των Πέντε "Voices for the Five" και συνεδρίασε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λονδίνο.


Η Ράιτ είπε ακόμα ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σε έκθεση της Διεθνούς Αμνησίας το 2010 και ακόμα δεν έχουν βρει λύση, όπως οι πιέσεις που δέχτηκαν οι ένορκοι μέσα σε ένα περιβάλλον εχθρικό για την Κούβα και για την αμεροληψία του δικαστηρίου. Θύμισε επίσης τις καταγγελίες για δωροδοκία δημοσιογράφων στο Μαϊάμι για να διαδόσουν πληροφορίες εναντίον της Κούβας και περί ενοχής των κατηγορούμενων.
 
Η Ράιτ ανήγγειλε ότι η ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε δίκαιη διαδικασία στην υπόθεση των Πέντε, διότι παραβιάστηκαν οι αρχές της αμεροληψίας και της "ισότητας των όπλων" (ίση μεταχείριση, μέσα και συνθήκες για τα αντίδικα μέρη).

Με δεδομένο το επείγον της υπόθεσης, ιδιαίτερα όσο αφορά τον Χεράρδο Ερνάντες που έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια, η Ράιτ δήλωσε ότι "θα συνεχίσουμε με τις εφέσεις" και ζήτησε από τις αρχές των ΗΠΑ να επανεξετάσουν την υπόθεση και να "διορθώσουν τις αδικίες".

Στην έκθεση του 2010, η Διεθνής Αμνηστία πρότεινε στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να δοθεί χάρη ή οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο μέσο, εφόσον νέα μέσα είναι ανεπαρκή.

Από τους πέντε καταδικασμένους κουβανούς αντιτρομοκράτες ο Χεράρδο, ο Αντόνιο και ο Ραμόν παραμένουν φλακισμένοι. Ο Ρενέ και ο Φερνάντο εξέτισαν πλήρως τις ποινές τους, αποφυλακίστηκαν και επέστρεψαν στην Κούβα.