Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ο Φερνάντο στην Πατρίδα

Πηγή: Granma 
(editorial 1/3/2014)

Χθες (στις 28/2) έφθασε στην Πατρίδα ο Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας Φερνάντο Γκονσάλες Γιόρτ, αφού εξέτισε πλήρως μια μακρόχρονη και άδικη ποινή σε ομοσπονδιακές φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Φερνάντο συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ στις 12 Σεπτέμβρη 1998, μαζί με τα αδέλφια του στον αγώνα Ρενέ Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο και Αντόνιο Γκερέρο. Αυτή την 27η Φλεβάρη, ολοκλήρωσε την ποινή που του επιβλήθηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Νότιου Διαμερίσματος της Φλόριδα, το οποίο τον κήρυξε ένοχο για κατηγορίες που ποτέ δεν αποδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της μακράς δικαστικής διαδικασίας στην οποία υποβλήθηκαν οι Πέντε, οι οποίοι στην πραγματικότητα εργάστηκαν για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών κατά της Κούβας και πολιτών άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ και 15 χρόνα, 5 μήνες και 14 ημέρες, ο Φερνάντο στερήθηκε της ελευθερίας που δικαιούνται όλοι οι αξιοπρεπείς σαν αυτόν άνθρωποι.

Η Κούβα τον δέχεται στους κόλπους της με τεράστια υπερηφάνια για τη θυσία του για το καλό της Πατρίδας και της ανθρωπότητας, και τον υποδέχεται με τη βεβαιότητα ότι μαζί με το Ρενέ, θα συνεχίσει να εμπνέει τον αγώνα για την επιστροφή του Χεράρδο, του Ραμόν και του Αντόνιο, οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι και απομονωμένοι από συγγενείς, φίλους και συντρόφους, από το λαό και τη γη τους.

Η βορειοαμερικανική διοίκηση έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει άμεσα τους ήρωες μας, όχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά και ως πράξη δικαιοσύνης, γιατί περισσεύουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι στη δίκη κατά των Πέντε παραβιάστηκαν νομικές διαδικασίες και βασικές συνταγματικές αρχές της του κράτους των ΗΠΑ.

Ο λαός και η κυβέρνηση της Κούβας, με την αλληλέγγυα και αυξανόμενη υποστήριξη πολυάριθμων καλοπροαίρετων ανθρώπων  σ' όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουν να απαιτούν την απελευθέρωση του Χεράρδο, του Ραμόν και του Αντόνιο, με την ελπίδα, αντίθετα με τον Ρενέ και τον Φερνάντο, οι οποίοι εξέτισαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο την άδικη ποινή τους, να αποκατασταθεί η αδικία και να επιστρέψουν πια στην Πατρίδα.