Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Προκαταρκτικά συμπεράσματα της Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για την υπόθεση των Πέντε

Πηγή: Cubadebate

Είναι χρήσιμο να παρουσιαστούν δημόσια οι προκαταρκτικές σκέψεις αυτού του ακροατηρίου, ένα ακροατήριο που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, γενικά, και στα δικαιώματα μιας δίκαιης δίκης, ειδικά, πέντε ανθρώπων από την Κούβα.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι κουβανοί πολίτες: οι κ.κ. Gerardo Hernández Nordelo, Ramón Labañino Salazar, Antonio Guerrero Rodríguez, Fernando González Llort, και René González. Όλοι καταδικάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για συγκεκριμένα αδικήματα σχετιζόμενα με την ασφάλεια του Κράτους. Ο κ. Hernández καταδικάστηκε επιπλέον για συνωμοσία σε διάπραξη δολοφονίας.
Συνηγορούμε θερμά ώστε η γραμμή δράσης που προτείνουμε παρακάτω, να υιοθετηθεί σε συμφωνία με τους λόγους που θα αναπτυχθούν στη συνέχεια, λόγοι που θα εξηγηθούν λεπτομερώς στην έκθεση που πρόκειται να εκδοθεί. 

1. Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το αν κάποια από τα παραπάνω πρόσωπα έχουν απολάβει πλήρους προνομίου του πρωταρχικού ανθρώπινου δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη και απόφαση, από ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, δικαίωμα αναγνωρισμένο οικουμενικά στη Διεθνή Συνθήκη Ανθρωπίνων και Πολιτικών Δικαιωμάτων, η οποία έχει επικυρωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Τέτοιες υπαρκτές ανησυχίες έρχονται στο φως των γεγονότων, όπως οι ακόλουθες:
α. Και οι πέντε κουβανοί πολίτες υποβλήθηκαν σε εγκλεισμό σε απομόνωση επί 17 περίπου μήνες πριν την έναρξη της δίκης.
β. Κανείς από αυτούς δεν είχε επαρκή πρόσβαση σε έγγραφα σχετικά με τη δίκη και επιπλέον απαραίτητα για την απαραίτητη προετοιμασία της υπεράσπισης.
γ. Οι δυνατότητες διαβούλευσης με τους νομικούς τους εκπροσώπους ήταν ανεπαρκούς χαρακτήρα, σε όλες τις περιπτώσεις σχετικά με την υπόθεση.
δ. Η δίκη έλαβε χώρα σε τοποθεσία του Μαϊάμι της Φλόριδα, όπου, σύμφωνα με τρεις αξιοσέβαστους δικαστές του 11ου Κυκλώματος του Εφετείου των Ηνωμένων Πολιτειών [1], δεν μπορούσε να εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη.
ε. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες ότι οι κυβέρνηση των ΗΠΑ πλήρωσε μέσα ενημέρωσης για να εγγυηθούν δημοσιότητα επιζήμια για τους κατηγορούμενους, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης.
στ. Αυτοί οι πέντε άνθρωποι ήξεραν με βεβαιότητα την άμεσης τύχη τους 8 χρόνια μετά την ολοκλήρωσης της δίκης στο περιφερειακό δικαστήριο
2. Σύμφωνα με όλες τις απόψεις, κανένα από αυτά τα πρόσωπα δεν έχει διαπράξει ή αποπειραθεί να διαπράξει πράξεις βίας.
3. Καμιά συμπεριφορά οποιουδήποτε από αυτά τα πρόσωπα δεν κατευθύνθηκε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ή της κυβέρνησής τους. Οι Πέντε Κουβανοί συνέλεξαν πληροφορίες με σκοπό να αποτρέψουν βία ιδιωτικής εμπνεύσεως και άλλες αντι-κουβανικές ενέργειες προερχόμενες από έδαφος των ΗΠΑ.
4. Η αντίληψη των Πέντε Κουβανών, εκ των πραγμάτων, η σταθερή τους πεποίθηση ήταν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει βίαιες αντι-κουβανικές ενέργειες από το έδαφος τους.
5. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκατοντάδες συμπατριώτες που υπήρξαν απλοί πολίτες στην Κούβα πέθαναν κάτω από απαράδεκτες και τρομακτικές περιστάσεις, σαν αποτέλεσμα των ενεργειών των κουβανών που από το έδαφος των ΗΠΑ αντιτίθενται στην κυβέρνηση Κάστρο στην Κούβα. Η οδύνη των οικογενειών των θυμάτων ήταν απέραντη.
6. Δύο από τα μέλη της ομάδας των Πέντε έχουν εκτίσει πλήρως τις ποινές τους, και δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη η απονομή χάρης σ’ αυτούς τώρα. 
7. Οι άλλοι τρεις σε κάθε περίπτωση έχουν εκτίσει ήδη περίοδο φυλάκισης υπερβολικής διάρκειας, σε συμφωνία με όλες τις σχετικές περιστάσεις που συνοψίζονται  σε αυτή τη διακήρυξη.
8. Οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων έχουν βιώσει τεράστια βάσανα και κακουχίες ως συνέπεια της φυλάκισης των αγαπημένων προσώπων τους, και μπορούμε να πούμε χωρίς κίνδυνο να μας διαψεύσουν ότι είναι πια αρκετά.
9. Κανείς από αυτά τα πρόσωπα δεν ενήργησε με κίνητρο την κακή πρόθεση ή κάποιο είδος κακής προαίρεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, της κυβέρνησής τους, του λαού ή πολιτικών: Κάθε ένας από αυτούς έφερνε εις πέρας εντολές της κυβέρνησής του. 
10. Είναι απολύτως αδύνατο να δικαιολογηθούν, από οποιαδήποτε οπτική γωνία, οι ιδιωτικές αντι-κουβανικές επιθέσεις προερχόμενες από έδαφος των ΗΠΑ.
11. Επιμένουμε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας στόχος αξιέπαινος και εφικτός, που ενδιαφέρει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και τη Δημοκρατία της Κούβας, και ότι η γενναιόψυχη απονομή χάρης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στα άτομα που έχουν χαρακτηριστεί οι Πέντε Κουβανοί θα συνεισφέρει εξαιρετικά στην επίτευξη αυτού του ζωτικής σημασίας στόχου. 
12. Ενημερώνουμε ακόμα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με σεβασμό, για τη λογική άποψη που κυριαρχεί, ότι είναι σημαντικό να φανεί ότι η επίτευξη της ισότητας και της δικαιοσύνης δεν έγκειται αποκλειστικά στο πεδίο της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας οποιασδήποτε χώρας, αλλά, σε τελική ανάλυση, είναι μια σημαντική πολιτική ευθύνη που πρέπει να αναλαμβάνεται όταν φτάνει η στιγμή.  
13. Ισχυριζόμαστε, με το μεγαλύτερο σεβασμό, ότι η απονομή χάρης στους Πέντε θα έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια δικαιοσύνη και ειρήνη.
 
Συνοψίζοντας, η παραχώρηση προεδρικής χάρης χωρίς όρους στα μέλη της ομάδας των Πέντε Κουβανών έχει τη ρεαλιστική δυνατότητα να πετύχει να φέρει τη δικαιοσύνη σε πέντε ανθρώπινα όντα που ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτής της έρευνας, δείχνοντας έτσι σήμερα το σεβασμό του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησής του στις αρχές οικουμενικά αποδεκτές της ηθικής, της ισότητας και της δικαιοσύνης, κάτι που θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.
Έχοντας ακούσει πειστικές μαρτυρίες κατά τη διάρκεια 2 ημερών, θα θέλαμε να προτρέψουμε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, να δώσει πλήρη χάρη και στους 5 αυτούς ανθρώπους, και να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους τους τρεις από αυτούς που συνεχίζουν να λειώνουν σε φυλακές των ΗΠΑ.
 
Υπογραμμένο από:
Zakeria Mohammed Yacoob, Νότια Αφρική, πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ν. Αφρικής
Philippe Texier, Γαλλία, πρώην δικαστής του Γαλλικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου
Yogesh Kumar Sabharwal, Ινδία, πρώην επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας



[1] United States Court of Appeals for the 11th Circuit: Ομοσπονδιακό Δικαστήριο με δικαιοδοσία εφέσεων για τις πολιτείες Αλαμπάμα, Φλόριδα και Τζόρτζια.