Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα βραβεύτηκε στην Κούβα

Πηγή: cubadebate.cu

Το νέο εμβόλιο (VAXIRA) κατά του καρκίνου του πνεύμονα  επέλεξε η επιστημονική κοινότητα της Κούβας   για ένα από τα  Εθνικά Βραβεία Επιστημονικής Έρευνας το 2013.

Η ολομέλεια της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC)  που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο αμφιθέατρο “Manuel  Sanguily” της έδρας Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Αβάνας  επέλεξε ομόφωνα το «VAXIRA».

Δημιουργοί του φαρμάκου , που αντιμετωπίζει τους κακοήθεις όγκους αυτού του είδους που είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Κούβα  αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο,  είναι  οι ειδικοί του Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM). Όπως δήλωσε ο Agustín Lage Dávila, διευθυντής του CIM, έχει ήδη καταχωρηθεί από το Κρατικό Κέντρο Ελέγχου Φαρμάκων, Ιατρικών Υλικών και Συσκευών, και είναι το πρώτο στον κόσμο που τίθεται στην διάθεση των ασθενών, για να αυξήσει τελικά  τις προοπτικές επιβίωσής τους.   


Η  Ολομέλεια είναι το ανώτερο  όργανό του ιδρύματος , που τα μέλη της επιλέχθηκαν με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και όπως δήλωσε ο  Arxer Ismael Clark, πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC), υπάρχουν ακόμα 87 επιστημονικά επιτεύγματα που σύντομα πρόκειται να βραβευθούν.

Στην συζήτηση  αναλύθηκαν οι προοπτικές και η συνέχιση της δουλειάς  για την στήριξη της εφαρμογής των  Κατευθύνσεων της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης.

Σε μια ειδική παρέμβαση, ο Marcelo Sánchez Orondo, Aκαδημαϊκός, επίσκοπος και εκπρόσωπος της ACC στην  Παπική Ακαδημία Επιστημών στο Βατικανό, δήλωσε ότι είναι θεμελιώδεις οι ιδέες για τις επιστήμες του ιστορικού ηγέτη της Επανάστασης Φιδέλ Κάστρο για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας.

(με πληροφορίες από Radio Cadena Agramonte)