Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Κούβα: Αυξήσεις 40% έως 60% στους μισθούς εργαζόμενων στο τομέα της Υγείας


Σε μια περίοδο που στην Ελλάδα του καπιταλισμού και της ΕΕ το σύστημα Υγείας πουλιέται κομμάτι-κομμάτι στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Κούβα, η κυβέρνηση προβαίνει σε αυξήσεις μισθών. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών την περασμένη βδομάδα, από την 1η Ιούνη 2014 θα ισχύσουν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των κατηγοριών των υγειονομικών, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το μέτρο αυτό αφορά περισσότερους από 440.000 εργαζόμενους στο κουβανικό εθνικό σύστημα Υγείας καθώς και υγειονομικούς (υπολογίζονται σε περίπου 50.000) που συμμετέχουν σε διεθνιστικά προγράμματα παροχής υγείας που προσφέρει η Κούβα, μέσω διακρατικών συμφωνιών, σε συνεργασία με άλλες χώρες.


Οι αυξήσεις μισθών αναμένεται να είναι της τάξης του 40% με 60% και έρχονται ως ανταπόδοση της σπουδαίας προσφοράς των υγειονομικών στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κούβα έχει το υψηλότερο ποσοστό γιατρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό της (6.7 υγειονομικοί ανά 1000 κατοίκους), ενώ το εθνικό σύστημα υγείας – δωρεάν και προσβάσιμο για το σύνολο του πληθυσμού – θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Και όλα αυτά παρά την ύπαρξη επί περισσότερο από μισό αιώνα του οικονομικού αποκλεισμού από πλευράς των ΗΠΑ και της πολεμικής του ιμπεριαλισμού ενάντια στην κυβέρνηση και το λαό της Κούβας.

Σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων “θα συμβάλουν στην σταθερότητα της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών για τον πληθυσμό σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις (της χώρας)”.