Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη Μαδούρο στο Telesur


Ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο παραχώρησε την Κυριακή αποκλειστική συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Telesur. Ο Μαδούρο είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους Πατρίσια Βιγέγας και Ερλ Ερέρα, που τον επισκέφτηκαν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες μαζί με τον αργεντινό συνάδελφό τους Μιγέλ Πέρες Πιρέλα : «Δεν είναι μια εκστρατεία συνωμοσίας, είναι μια διαρκής απόπειρα πραξικοπήματος».

Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι (το πραξικόπημα) «είναι αποφασισμένο από τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει κατευθυνθεί στους δρόμους από τομείς της δεξιάς της Βενεζουέλας και υποστηρίζεται από την επιχειρηματική ελίτ της χώρας». Συνεχίζοντας το σκεπτικό του, αναρωτήθηκε: «Ποιοι κάλεσαν στο σχέδιο να ρίξουν την κυβέρνηση; Οι ηγέτες της άκρας δεξιάς».



Κατηγόρησε και πάλι ακροδεξιούς κύκλους από την Κολομβία για τη χρηματοδότηση και εκπαίδευση εξτρεμιστικών ομάδων, με σκοπό το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου και τελικά την επέμβαση των ΗΠΑ. Ανέφερε επιπλέον ότι κατασχέθηκαν χάρτες των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας που επιχειρήθηκε να περάσουν στον ηγέτη της Voluntad Popular ("Λαϊκή Θέληση"), Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος έχει συλληφθεί με την κατηγορία της υποκίνησης πραξικοπήματος.

Ο Μαδουρο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ελέγχει την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να πει στον κόσμο ότι η πραξικοπηματική εξέγερση θα αντιμετωπιστεί αυθημερόν. Μπροστά στο χάρτη έδειξε ότι οι ταραχές περιορίζονται στο 8% της χώρας και πιο συγκεκριμένα στις πολιτείες Τάτσιρα, Μέριδα, Σούλια, Λάρα, Καραμπόμπο, Μιράντα και Μπολίβαρ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε αναδρομή στις περιπτώσεις όπου η δεξιά της χώρας του προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση, όπως τα σαμποτάζ στο ηλεκτρικό δίκτυο, τον οικονομικό πόλεμο, τις κερδοσκοπικές πιέσεις στον πληθωρισμό, και τώρα τις βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους.

Κατήγγειλε ακόμα ότι ο επικεφαλής της δεξιάς, Ενρίκε Καπρίλες, διαβεβαίωσε ότι έχουν βάλει στόχο τον ίδιο. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι μαζί με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως στοχοποιήσει τον Μαδούρο, με τελευταία φορά το βράδυ των δημοτικών εκλογών της 8ης Δεκέμβρη, όταν o Καπρίλες είπε: «Μαδούρο ερχόμαστε για σένα».

Παρόλα αυτά, ο Μαδούρο στο κλείσιμο της συνέντευξης επανέλαβε το κάλεσμα στον κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, καθώς και στους υπόλοιπους κυβερνήτες των 23 συνολικά πολιτειών, σε διάλογο στα πλαίσια του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Κυβέρνησης, για να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο ειρήνευσης και ανάπτυξης των επαρχιών.