Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η Βενεζουέλα τιμά την επέτειο της Επανάστασης της 4ης Φλεβάρη


Πηγή: Telesur

Ο λαός της Βενεζουέλας θα κινητοποιηθεί σήμερα (Τρίτη) για να τιμήσει την έναρξη της ιστορικής διαδικασίας του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, Ούγκο Τσάβες, κατά την 4η Φλεβάρη 1992 (4F), όταν μαζί με το λαό εξεγέρθηκε κατά του καταπιεστικού πολιτικού συστήματος και των σκληρών οικονομικών μέτρων που είχε εφαρμόσει ο τότε πρόεδρος Κάρλος Αντρές Πέρες (1989-1993).

Η πολιτικοστρατιωτική επανάσταση του 1992 ώθησε σε ένα λαϊκό ξεσηκωμό καθώς ο λαός με αγανάκτηση υπέφερε τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος. Κάτι που έξι χρόνια μετά, το 1998, θα ωρίμαζε με την εκλογική νίκη του Τσάβες, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για τη λεγόμενη  Μπολιβαριανή Επανάσταση.


Την παραμονή της επετείου, ο πρόεδρος Μαδούρο έγραψε σχετικά στο λογαριασμό του στο Twitter (@NicolasMaduro): "Φωτεινό πρωινό της ανάστασης της πατρίδας εκείνη η 4η Φλεβάρη του 1992 που η μπολιβαριανή νεολαία επαναστάτησε εναντίον της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας". Πρόσθεσε ακόμα ότι (η 4η Φλεβάρη) ήταν "μια ημέρα επαναστατικού ξυπνήματος κάτω από την ηγεσία του γίγαντα της νεότερης ιστορίας, του κομαντάντε Ούγκο Τσάβες" και ότι "22 χρόνια μετά η επανάσταση συνεχίζει στο δρόμο της ενότητας, του αγώνα και της νίκης με τον Τσάβες".

Χρόνια πριν, ο ίδιος ο Τσάβες είχε τονίσει ότι εκείνη η 4η Φλεβάρη ήταν "ένα νομιμοποιημένο γεγονός, ακόμα και πριν να συμβεί", όπως και "ένα ιστορικό γεγονός μεγάλης βαρύτητας που χώρισε στα δύο την ιστορία της Βενεζουέλας".

Χαρακτηριστικά είχε πει ακόμα ότι "η 4η Φλεβάρη ήταν μια νόμιμη επανάσταση που υποστηρίχθηκε άμεσα από τη δύναμη της κοινής γνώμης [...] Αυτή η δύναμη που ξεχύθηκε ήταν αυτή που έφερε εδώ αυτόν τον ταπεινό στρατιώτη. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό που συμβαίνει στην εξέλιξη αυτού του αιώνα θα έρθει με τη σφραγίδα της 4ης Φλεβάρη".