Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Juan Delgado: Ένας κουβανός γιατρός ο άνθρωπος της χρονιάς στη Βραζιλία


Πηγή: Cubadebate

Ο Χουάν Ντελγκάδο είναι ο άνθρωπος της χρονιάς στη Βραζιλία σύμφωνα με την ψηφιακή πύλη Brasil247. Δεν είναι ούτε από το Ρίο ούτε το Σαν Πάολο ούτε τη Μπαϊα. Είναι κουβανός, μαύρος και γιατρός. Έφτασε στο γίγαντα της Νοτίου Αμερικής για να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα “Más Médicos” ("περισσότεροι γιατροί") που προωθεί η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ.



Το "καλωσόρισμα" στη Βραζιλία ήταν ίσως η πιο δυσάρεστη στιγμή στη ζωή του. Στο ίδιο το αεροδρόμιο της Φορταλέζα προπηλακίστηκε και εξυβρίστηκε από μικρή ομάδα γιατρών και φοιτητών ιατρικής, με τις ευλογίες του ιδιωτικού και ταξικού Ιατρικού Κολεγίου της Βραζιλίας. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Διέσχισε περήφανος αυτή τη συμμορία ανθρώπινου παραλογισμού και κατευθύνθηκε προς το δυσπρόσιτο ιθαγένικο χωριουδάκι του Μαρανιάο όπου θα ασκούσε το αλτρουιστικό του έργο.

Σαν αυτόν, χιλιάδες άλλοι κουβανοί γιατροί διαμένουν στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της Βραζιλίας προσφέροντας ιατρική περίθαλψη και σεβασμό σε ανθρώπινα όντα. Λαμβάνουν σε αντάλλαγμα το σεβασμό δεκάδων χιλιάδων βραζιλιάνων, πολλοί εκ των οποίων ποτέ δεν ξαναείχαν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Ο Χουάν Ντελγκάδο είναι ήδη δημοφιλής στη Βραζιλία. Η προσβολή κατά την άφιξή του έχει σβηστεί από την αγάπη πολλών και τη διαφορά που αυτός έκανε έκφρασε σε δημόσια εκδήλωση η πρόεδρος Ντίλμα. Το πρόσωπό του εμφανίζεται τώρα στις εφημερίδες για να θυμίζει την αξιοπρέπεια και τις αξίες των ανδρών και γυναικών ενός μικρού αρχιπελάγους της Καραϊβικής, το οποίο, σε 55 χρόνια Επανάστασης, έχει πολλαπλασιάσει το φυσικό του χώρο ρίχοντας σπόρους αλληλεγγύης οπουδήποτε στον πλανήτη.

Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 45 χιλιάδες κουβανοί εργαζόμενοι στην υγεία σώζουν ή βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε 65 χώρες του κόσμου. Πολλοί ακόμα εδώ (στη Βραζιλία), μας άφησαν τον πιο χαμηλό δείκτη βρεφικής θνησιμότητας στην ιστορία μας.

Αρχική δημοσίευση: Proyecto Numantino