Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Το PSUV παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη της Βενεζουέλας μετά τις δημοτικές εκλογές

Πηγή: Telesur

Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) επιβεβαίωσε τη θέση του ως πρώτη πολιτική δύναμη της Βενεζουέλας, κερδίζοντας 196 από  τους 337 δήμους στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), Τιμπισάι Λουσένα, στις 10.10μ.μ. τοπική ώρα, με ενσωμάτωση του 97% των ψήφων και αφού οι κάλπες είχαν κλείσει στις 6 το απόγευμα μετά από μια 12ωρη εκλογική διαδικασία. Οι εκλογές έλαβαν χώρα σε συνθήκες απόλυτης ομαλότητας με συμμετοχή που άγγιξε το 59%.


Συνολικά το PSUV (κυβερνητικό κόμμα – αριστερά) έλαβε 44,16% των ψήφων, το ΜUD (αντιπολίτευση – δεξιά) 40,96%, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας 1,6% και τα λοιπά κόμματα και συνδυασμοί 13,26%. Σε δήμους το PSUV κέρδισε 196 (58,5%), το MUD 53 (15,8%) και οι λοιποί 8 (2,3%).

Σε αυτές τις εκλογές, τις 19ες μέσα στα τελευταία 14 χρόνια στη Βενεζουέλα, το εκλογικό σώμα των άνω των 19 εκατομμυρίων ψήφισε για να αναδείξει εκτός από δημάρχους και 2.455 δημοτικούς συμβούλους.
 
Νωρίτερα την Κυριακή, αφού ψήφισε, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από όλες τις πολιτικές παρατάξεις να σεβαστούν τα εκλογικά αποτελέσματα, από τους νικητές μέγιστο σεβασμό στους αντιπάλους και από τους ηττημένους συνειδητοποίηση. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το PSUV μπορεί να κερδίσει έως και 210 δήμους και ότι το αποτέλεσμα είναι μια αποστομωτική απάντηση στην αντιπολίτευση που είχε δώσει στις εκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα.