Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Χοσέ Μαρτί: Μια ζωή προσφοράς για την Κούβα, την Αμερική και τον κόσμο



Με την ευκαιρία της εκδήλωσης για τον Χοσέ Μαρτί την Κυριακή 8/12, αποδώσαμε ελεύθερα την "απομαγνητοφώνηση" ενός μίνι ντοκυμανταίρ για τον Εθνικό Ήρωα της Κούβας (Πηγή: Cubahoy).

Στις 28 Γενάρη γιορτάσαμε 160 χρόνια από τη γέννηση του δασκάλου, του εξαιρετικού δημοσιογράφου, του ιδρυτή του Επαναστατικού Κόμματος της Κούβας, για το οποίο δεν έκανε λάθος λέγοντας ότι "χαρακώματα από ιδέες αξίζουν πιο πολύ από χαρακώματα από πέτρα".

Ο πόλεμος με τον οποίο μας εξοικειώνει είναι απο σκέψεις, κερδίζουμε σκέψεις του Εθνικού Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας που δείχνουν έναν ανεξάρτητο τρόπο σκέψης από την εφηβεία του, μέσα από έργα όπως Abdala, El Diablo Cojuelo και το Σονέτο 10 Οκτώβρη, καθώς και στην επιστολή Carlos de Castro που του στοίχισε φυλακή και εξορία.


Από αυτή την τελευταία συγκυρία προέκυψαν βιβλία όπως El presidio político en Cuba και La republica Española ante la Revolución Cubana, έργα που ξεχειλίζουν από τις αντιαποικιακές ιδέες του και τη σταθερή πεποίθησή του περί ανεξαρτησίας. Ο Μαρτί πάντα έβλεπε ως κάτι αναγκαίο τη δημιουργία ενός πολιτικού και ιδεολογικού δόγματος που να είναι οργανικά συνδεδεμένο με όλο το επαναστατικό έργο του.

Στην ομιλία του στο Pinos Nuevos τόνισε: “Είμαστε το φρένο του δεσποτισμού και ο μοναδικός ικανός και πραγματικός αντίπαλος του υπάρχοντα δεσποτισμού, αυτό που σε άλλους παραχωρείται, εμείς είμαστε αυτοί που το πετυχαίνουν. Εμείς είμαστε σπιρούνι, μαστίγιο, πραγματικότητα, βάρδια, παρηγοριά. Εμείς ενώνουμε αυτό που οι άλλοι διαιρούν. Εμείς δεν πεθαίνουμε, εμείς είμαστε οι εφεδρίες της πατρίδας”.

Όλο το έργο του Μαρτί, ζωή, δράση και σκέψη, ήταν μια διαρκής προσφορά στην Κούβα. Στους φτωχούς της γης και στους λαούς της Αμερικής και του κόσμου, μια παθιασμένη προσφορά στον αγώνα για την ελευθερία και την απόλυτη ανεξαρτησία.

Ο δικός μας Χοσέ Μαρτί γνώριζε πάντα το καθήκον του και καθαγίασε την ύπαρξή του πολεμώντας κατά του αποικιακού ζυγού ώστε έτσι να λάμπει εντονότερα στο μέτωπό του το αστέρι που φωτίζει εκ γενετής. Πίστευε πάντα στην αξία της αρετής, ήταν δημιουργός δημιουργών, άφησε πολιτιστική κληρονομία στην πατρίδα και της αφιέρωσε τα καλύτερα χρόνια του, όπως λένε οι στίχοι της ψυχής του: Yo soy un hombre sincero : [1]

Yo soy un hombre sincero
De donde crece la palma,
Y antes de morirme quiero
Echar mis versos del alma.

Εγώ είμαι ένας άνδρας τίμιος
Από εκεί που μεγαλώνει ο φοίνικας,
Και πριν πεθάνω θέλω
Να βγάλω τους στίχους της ψυχής.

'Ηταν σαν να παραδίδει όλη τη σοφία του ώστε οι ρίζες να στερεώσουν καλύτερα στην κουβανική γη. Στον Μαρτί τον επίκαιρο ποιητή, τον ρήτορα, το ταλέντο του ξεπέρασε σύνορα και αιώνες, και 42 χρόνια ήταν πολύ σύντομο διάστημα για έναν άνδρα που τόσα είχε να κάνει και να δώσει για την Κούβα, την Αμερική και τον κόσμο.

[1] Διάσημο ποίημα του Μαρτί που έχει μελλοποιηθεί και ερμηνευτεί από τους σημαντικότερους σύγχρονους κουβανούς τραγουδοποιούς, όπως ο Πάμπλο Μιλανές και ο ο Σίλβιο Ροντρίγκες.