Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Voices for the Five: Νέα διεθνής καμπάνια υπέρ των Πέντε


Μια νέα διεθνής καμπάνια υπέρ των Πέντε Κουβανών Ηρώων ξεκίνησε στις 30 Οκτώβρη, με τον τίτλο Voices for the Five (Φωνές για τους Πέντε) και την υποστήριξη διεθνών προσωπικοτήτων από τους χώρους των γραμμάτων και των τεχνών, των μέσων ενημέρωσης, της νομικής και των κοινωνικών κινημάτων. Οι Νόαμ Τσόμσκι, Γκίντερ Γκρας, Τζέιμς Πέτρας, Τζον Λε Καρέ, Έμμα Τόμσον, Ναντίν Γκόρντιμερ, Ιγνάσιο Ραμονέ, και πολλοί άλλοι, ενώνουν τις φωνές τους για την απελευθέρωση των Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο και Φερνάντο Γκονσάλες που συνεχίζουν να κρατούνται άδικα σε φυλακές των ΗΠΑ.

Η καμπάνια έχει αναγγείλει την οργάνωση μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας για την υπόθεση των Πέντε στις 7 και 8 Μάρτη στο Law Society του Λονδίνου, την καρδιά του νομικού κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας.


Η Επιτροπή θα ακούσει τη μαρτυρία του Ρενέ Γκονσάλες, του μοναδικού εκ των Πέντε που έχει απελευθερωθεί αφού εξέτισε πλήρως την ποινή του (15 χρόνια κάθειρξη), καθώς και  συγγενών των Πέντε, θυμάτων της τρομοκρατίας κατά της Κούβας, δικηγόρων, πολιτικών και ειδικών από την Κούβα και όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα μεγάλο νομικό γεγονός, φιλοδοξώνοντας να γίνει μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μέχρι τώρα υπέρ της απελευθέρωσης των Πέντε σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα συνδιοργανωθεί από το ευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης και την Διεθνή Ένωση Δημοκρατών Νομικών (IADL) και γύρω από την Επιτροπή - που θα είναι η κεντρική εκδήλωση - θα προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων όπως δεξίωση καλωσορίσματος, φόρουμ συζήτησης, ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, συνέντευξη τύπου και γεύμα προσωπικοτήτων.

Οι λεπτομέρειες για την εκδήλωση υπάρχουν στην ιστοσελίδα  http://www.voicesforthefive.com όπου μπορεί ακόμα όποιος θέλει να ενώσει τη φωνή του για τους Πέντε με αυτές των εκατοντάδων προσωπικοτήτων, στέλνοντας κάποιο μήνυμα, μια φωτογραφία ή βίντεο.

Στη λίστα των προσωπικοτήτων που έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία, περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

Noam Chomsky, ΗΠΑ (πανεπιστημιακός)
John Le Carré, Μ. Βρετανία (συγγραφέας)
Günter Grass, Γερμανία (νομπελίστας συγγραφέας)
Emma Thompson, Μ. Βρετανία (ηθοοποιός)
James Petras, ΗΠΑ (πανεπιστημιακός)
Mariela Castro, Κούβα
Julie Christie, Μ. Βρετανία (ηθοποιός)
Frei Betto, Βραζιλία (θεολόγος)
René González, Κούβα
Nadine Gordimer, Ν. Αφρική (νομπελίστας συγγραφέας)
Ignacio Ramonet, Γαλλία (δημοσιογράφος)
Adolfo Perez Esquivel, Αργεντινή (ακτιβιστής, Νόμπελ Ειρήνης)
Ricardo Alarcón, Κούβα (πολιτικός)
John Pilger, Αυστραλία (δημοσιογράφος)
Salim Lamrani, Γαλλία (πανεπιστημιακός)
Max Lesnik, ΗΠΑ (διευθυντής Radio Miami)
Juan Carlos Monedero, Ισπανία (πανεπιστημιακός)
Emir Sader, Βραζιλία (κοινωνιολόγος)