Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Αμφισβητείται η νίκη της δεξιάς στην Ονδούρα

Πηγή: Telesur

Το ανώτατο εκλογοδικείο της Ονδούρας (TSE), με ανακοίνωσή του στις 22.40 της Κυριακης (τοπική ώρα), ανέδειξε νικητή των προεδρικών εκλογών τον υποψήφιο του Partido Nacional Χουάν Ερνάντες. Πιο συγκεκριμένα, με το 54,47% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο ο υποψήφιος του κυβερνόντος δεξιού κόμματος λάμβανε 34,14%, έναντι 28,43% της βασικής αντιπάλου του Ξιομάρα Κάστρο (Libre – κεντροαριστερά).

Πιο πίσω με 21,03% ο Μαουρίσιο Βιγιέδα, υποψήφιος του Partido Liberal (κέντρο) και ο Σαλβαδόρ Νασράγια του Partido Anticorrupción (κατά της διαφθοράς) με 15,73%. Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι (Σολίς, Βάσκες, Παβόν και Αγκιλάρ) συγκέντρωσαν αθροιστικά λιγότερο του 1%.


Σύμφωνα με το TSE, δεν υπάρχει άλλη αρμόδια αρχή για να δώσει επίσημα αποτελέσματα και η συμμετοχή στις εκλογές ήταν περίπου 61%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Τα αποτελέσματα ενημερώνονται λεπτό προς λεπτό στην ιστοσελίδα http://siede.tse.hn

Σε αυτές τις εκλογές, για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε ο δικομματισμός του «Εθνικού» και του «Φιλελεύθερου» κόμματος, που κρατούσε για πάνω από έναν αιώνα, από τη συμμαχία Libre με επικεφαλής την Ξιομάρα Κάστρο. Το Libre σχηματίστηκε από κοινωνικά και πολιτικά κινήματα τα οποία πρωταγωνίστησαν στην αντίσταση κατά της δικτατορίας του Ρομπέρτο Μιτσελέτι -ο οποίος σφετερίστηκε την εξουσία μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μανουέλ Σελάγια τον Ιούνιο του 2009- και διιστάμενες φιλελεύθερες δυνάμεις.

Το επιτελείο του Libre, λίγο μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και δια στόματος του αντιπροέδρου του Ενρίκε Ρέινα, αμφισβήτησε τη νίκη του Ερνάντες και ισχυρίστηκε ότι η Κάστρο είναι η πραγματική νικήτρια με διαφορά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία από exit polls. Το Libre ισχυρίζεται ότι το ποσοστό καταμετρημένων ψήφων βάσει του οποίου δόθηκε ο νικητής δεν ήταν επαρκές και ότι η εικόνα ανατρέπεται αν συνυπολογιστούν τα αποτελέσματα που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Ο Ρέινα είπε επιπλέον ότι το κόμμα του θα καθορίσει την τελική στάση του αφού καταμετρηθεί το 100% των ψηφοδελτίων.

Ανωμαλίες στην εκλογική διαδικασία κατήγγειλε και ο ανατραπέντας πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, πρέοδρος του μετώπου Libre, μιλώντας για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και του Συμφώνου της Καρταχένα. Το σύμφωνο αυτό υπογράφηκε το 2011 μεταξύ του προέδρου Πορφίριο Λόμπο και της αντιπολίτευσης με σκοπό την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα της Kεντρικής Aμερικής, με μεσολαβητές τους προέδρους της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Ο Σελάγια δεσμεύτηκε ακόμα ότι "δε θα υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση που να προδόσει το λαό της Ονδούρας" εκι μέρους της παράταξής του.

ΥΓ: Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του TSE και με το 61,77% των ψήφων καταμετρημένο, το αποτέλεσμα είναι ελάχιστα διαφοροποιημένο από αυτό που ανακοινώθηκε το βράδυ των εκλογών: Ερνάντες 34,19%, Κάστρο 28,84% και Βιγιέδα 20,76%.