Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Πέθανε ο κουβανός επαναστάτης διανοούμενος Ραούλ Βαλντές

Πηγή: Juventud Rebelde

Πέθανε το Σάββατο στην Αβάνα, σε ηλικία 84 ετών, ο διακεκριμένος επαναστάτης διανοούμενος Ραούλ Βαλντές Βιβό, από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Προσωπικότητα με μακρά πολιτική στράτευση, από πολύ νέος εντάχθηκε στον επαναστατικό αγώνα και έγινε μέλος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας το 1946. Αναδείκτηκε σε επαγγελματικό πολιτικό στέλεχος και κατέλαβε διαδοχικά τις θέσεις του γραμματέα οργάνωσης βάσης, του μέλους της περιφερειακής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Νεολαίας της Αβάνας και του γενικού γραμματέα στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Διήθυνε το εβδομαδιαίο έντυπο Mella. Κατά τη διάρκεια της τυραννίας του Μπατίστα συνελήφθη σε διάφορες περιστάσεις.


Φοίτησε στη Ανωτάτη Σχολή του Κομμουνιστικού Κόμματος της πρώην ΕΣΣΔ (1957-1959). Υπήρξε υποδιευθυντής της εφημερίδας Hoy και πολεμικός ανταποκριτής στις απελευθερωμένες ζώνες του Νότιου Βιετνάμ. Άνοιξε την πρεσβεία της Κούβας στην Καμπότζη και στο Νότιο Βιετνάμ, για να γίνει ο πρέσβης της Κούβας στην μετέπειτα Δημοκρατία του Βιετνάμ και αργότερα στο Λάος.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΚΚ Κούβας, αντιπρόσωπος από το 1ο μέχρι το 4ο Συνέδριο του κόμματος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1965 μέχρι το 1991 και επανεκλέχθηκε το 1997 μέχρι και το 6ο Συνέδριο (2011). Κατείχε τα αξιώματα του μέλους της γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας και του επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων. 

Για πάνω από 20 χρόνια υπηρέτησε ως πρύτανης Ανώτατης Σχολής του Κόμματος Νίκο Λόπες. Δίδαξε ως επίτιμος καθηγητής και είχε στο ενεργητικό του αξιόλογο δημοσιογραφικό και συγγραφικό έργο. Για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στη χώρα έλαβε διάφορα βραβεία και διακρίσεις.

Η κηδεία του συντρόφου Ραούλ Βαλντές Βιβό προγραμματίστηκε για τις 11 το πρωί της Κυριακής στο νεκροταφείο Κολόν.