Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η κουβανική οικονομία διατηρεί ρυθμό ανάπτυξης 3%

 Πηγή: Cubadebate

Η κουβανική οικονομία διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% και φιλοδοξεί να τους βελτιώσει, χάρη στις ξένες επενδύσεις που προσπαθεί να προσελκύσει με το άνοιγμα της Ειδικής Αναπτυξιακής Ζώνης του Μαριέλ, σύμφωνα με τον υπουργό Ξένων Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Ροντρίγκο Μαλμιέρσα.

Στο λόγο του στα εγκαίνια της 31ης διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης της Αβάνας, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι "η κουβανική οικονομία συνεχίζει σε πλήρη διαδικασία μετασχηματισμού, διατηρεί τη ζωτικότητά της και ανάπτυξη γύρω στο 3% μέσα στους τελευταίους 18 μήνες". 

Αυτές οι επιδόσεις καταγράφονται παρά την αρνητική συγκυρία της διεθνούς οικονομίας που έχει επιπτώσεις στο νησί, τις επιζήμιες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, όπως τόνισε ο Μαλμιέρσα.


Επιπλέον ο υπουργός ανήγγειλε την Τρίτη την παρουσίαση της Ειδικής Αναπτυξιακής Ζώνης του Μαριέλ, ένα είδος ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης με έκταση 465 χιλιομέτρων που έχει ως άξονα το νέο ομώνυμο λιμάνι, 45 χλμ ανατολικά της Αβάνας. Το έργο αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Ιανουάριο του 2014.

"Σε αυτή τη ζώνη φιλοδοξούμε στην προώθηση των εξαγωγών, σαν αποτέλεσμα την αντικατάσταση των εισαγωγών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε συνεχή σύνδεση με το διεθνές εμπόριο, αλλά επίσης και με την εσωτερική οικονομία", υπογράμμισε ο υπουργός.

"Αυτό το έργο είναι ζωτικό για την Κούβα", είπε ο Ρικάρντο Καμπρίσας, κουβανός αντιπρόεδρος. "Είναι θεμελιώδες για την αύξηση του εμπορίου στην περιοχή η διαδικασία ολοκλήρωσης που προχωρά".


Η 31η Διεθνής Έκθεση της Αβάνας (FIHAV), το σημαντικότερο διεθνές ραντεβού για τις επιχειρήσεις που φιλοξενεί η Κούβα, άνοιξε την Κυριακή τις θύρες της και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το Σάββατο, με τη συμμετοχή 65 χωρών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην φετινή έκθεση ξεχωρίζουν οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Κούβας, δηλαδή η Βενεζουέλα, η Κίνα, η Ρωσία, η Ισπανία και ο Καναδάς. 

Σύμφωνα με τον Μαλμιέρσα έχει αυξηθεί η συμμετοχή ξένων εταιριών, των οποίων οι αντιπροσωπείες και τα περίπτερα καταλαμβάνουν 18.000 τετρ. μέτρα, έκταση κατά 20% μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.