Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες του 20ου Συνεδρίου της CTC

Πηγή: Granma
(της Susana Lee)

Ξεκίνησαν στις 25 Οκτώβρη οι προσυνεδριακές διαδικασίες του 20ου συνεδρίου της Γενικής Εργατών Κούβας [1]. Θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Δεκέμβρη και θα συζητηθεί το Βασικό Κείμενο. Θα αρχίσει επίσης η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 1.200 αντιπροσώπων που θα συγκροτηθούν σε σώμα το πρώτο τρίμηνο του 2014. 

Για τους εργαζόμενους της Κούβας το 20ο Συνέδριο του CTC ξεκινά από τις 25/10. Η σημαντική αυτή διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκέμβρη, αποτελεί το κομβικό στάδιο προετοιμασίας της τελικής φάσης των εργασιών του κρίσιμου συνεδρίου που θα συγκληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 και κατά την διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί το Βασικό Κείμενο. Αναμένεται επίσης η εκλογή των 1.200 αντιπροσώπων που θα συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου. Το 60% από αυτούς θα εκλεγούν από τις συνελεύσεις βάσης των συνδικάτων, από αυτούς 85 απ’ ευθείας και οι υπόλοιποι από μια ευρεία κατάσταση προϋποψηφίων διαμορφωμένη από αυτές τις συνελεύσεις μαζί με αυτούς που προτάθηκαν για να συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο της CTC. 


 Όπως εξηγεί το κείμενο που δόθηκε για συζήτηση, το CTC και τα συνδικάτα πρέπει να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, να δυναμώσουν την συμμετοχή τους στη μάχη της οικονομίας, να εξετάσουν την συνδικαλιστική, πολιτική και ιδεολογική δουλειά, να εμβαθύνουν στην εφαρμογή της πολιτικής στελεχών και να αναζητήσουν μία καλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτήν που έχουν σήμερα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στην χώρα. 

 Στις 60 θέσεις του Βασικού Κειμένου, που περιλαμβάνονται στα 4 κεφάλαιά του, καθορίζονται τα μέσα και οι μέθοδοι που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα για να παίξει το ρόλο του και αφήνουν ανοιχτά ερωτήματα για να είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που θα εκφράσουν αυτό που πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που πρέπει να δρα το συνδικάτο, ξεκινώντας από την αντίληψη ότι το βασικό σκηνικό δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος είναι το σύνολο των εργαζομένων και εκεί είναι που πρέπει να διασφαλιστεί η επιτυχία της δράσης του ώστε να τους αντιπροσωπεύει στα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Μετάφραση: Βαγγέλης Γονατάς 

[1] Central de Trabajadores de Cuba (CTC). Η γενική συνομοσπονδία των κουβανικών συνδικάτων.