Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Διαψεύδεται ηχητικό ντοκουμέντο για τον Τσάβες - Οι δημοσκοπήσεις ευνοϊκές για τον Μαδούρο

Adán Chávez


Πηγή: Telesur

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπαρίνας (δυτική Βενεζουέλα) και αδελφός του Ουγκό Τσάβες, Αντάν, σε δηλώσεις του την Κυριακή διέψευσε την εγκυρότητα ηχητικού "ντοκουμέντου" που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο ακούγεται ο εκλιπών να απευθύνεται στον Αντάν και να λέει ότι είναι ζωντανός.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του εκλιπόντα προέδρου σχολίασε ότι πρόκειται περί μοντάζ έτσι ώστε κάποιοι να σκεφτούν ότι ο Ούγκο Τσάβες δεν πέθανε και κρύβεται ή ότι είχε αφήσει αυτό το μήνυμα πριν το θάνατό του. Πρόσθεσε ακόμα ότι το ψεύτικο ντοκουμέντο έχει σκοπό να διαιρέσει τη Μπολιβαριανή Επανάσταση και να δυσφημίσει τα σημαντικότερα στελέχη της, όπως ο νυν προέδρος Μαδούρο και ο προέδρος της βουλής Καμπέγιο, οι οποίοι είναι και οι δύο «γνήσια παιδιά του Τσάβες», πιστοί στην επανάσταση και ακαταπόνητοι συνεχιστές του έργου του.  

Ο Αντάν Τσάβες είπε ακόμα ότι το κυβερνόν κόμμα είναι σε επιφυλακή απέναντι στις επιθέσεις που γίνονται από κύκλους της αντιπολίτευσης με σκοπό να σαμποτάρουν τις δημοτικές εκλογές, να πυροδοτήσουν σκάνδαλα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας. Τέλος, κάλεσε του βενεζουελανούς να αντιμετωπίσουν τον επικοινωνιακό πόλεμο που διαξάγεται στη χώρα κατά της επαναστατικής διαδικασίας, ενισχύοντας τα φίλια μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιώντας επιχειρήματα έγκυρα και καθαρά για να απαντήσουν στις προκλήσεις και να νικήσουν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παραμένουν ευνοϊκές για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ICS που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, το 54% των βενεζουελανών πιστεύει ότι η κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί καθώς συνεχίζεται η διακυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έναντι 20,1% που πιστεύει ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν και 29,6% που εκτιμά ότι θα χειροτερέψουν. Επιπλέον, έρευνες των IVAD και Interlaces τον προηγούμενο μήνα είχαν δείξει ότι το 59% τουλάχιστο των πολιτών εκτιμά ως θετική την διακυβέρνηση Μαδούρο.

Εν όψει την δημοτικών εκλογών της 8ης Δεκέμβρη, η έρευνα της ICS έδειξε ακόμα ότι το 45,6% των ψηφοφόρων αναμένεται να επιλέξει σοσιαλιστές και το 30,6% υποψηφίους της αντιπολίτευσης. 4% προτίμησε "λοιπούς", 14,6% "δεν ξέρει/δεν απαντά" και ένα 5,9% δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει καθόλου.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 14 και 24 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.600 ατόμων, από 20 πολιτείες της χώρας. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν: "Αν οι εκλογές για τους δήμους της χώρας γίνονταν σήμερα, για ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;" Το ποσοστό σφάλματος της έρευνας ήταν 2,5%.