Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Ρενέ Γκονσάλες πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των Πέντε

Πηγή: Cubadebate

Ο κουβανός αντι-τρομοκράτης Ρενέ Γκονσάλες, κάλεσε σε ομιλία του στην Αβάνα να ενθαρρυνθούν οι λαϊκές πρωτοβουλίες στην Ημερίδα Αλληλεγγύης προς τους "Πέντε" που θα λάβει χώρα στην Κούβα από 5 Σεπτεμβρίου μέχρι 6 Οκτωβρίου, υπό την οργάνωση του Κουβανικού Ινστιτούτου Αλληλεγγύης των Λαών (ICAP).

Οι Πέντε Κουβανοί Ήρωες, όπως είναι διεθνώς γνωστοί οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονσάλες, Αντόνιο Γκερέρο και Ρενέ Γκονσάλες, συνελλήφθησαν στο Μαϊάμι το 1998 για την δράση τους με σκοπό να ακυρώσουν τρομοκρατικά σχέδια αντικαθεστωτικών ένοπλων ομάδων της Φλόριδα εναντίον της Κούβας.


Καταδικάστηκαν σε μακρές και βαριές ποινές που περιλαμβάνουν και τα ισόβια δεσμά. Μόνο ο Ρενέ Γκονσάλες επέστρεψε στην Κούβα, αφού αποποιήθηκε την αμερικανική του υπηκοότητα, ένα προαπαιτούμενο που έθεσαν οι αρχές των ΗΠΑ για να μετατρέψουν την κατάσταση ελευθερίας κάτω από εποπτεία που όφειλε να πληροί μετά την αποφυλάκισή του τον Οκτώβριο του 2011.

Σε μια συνάντηση με εργαζόμενους του Ινστιτούτου Πολιτικής Αεροναυτικής της Κούβας (IACC), ο Ρενέ σχολίασε ότι μέσω της αλληλεγγύης πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για την επιστροφή των υπόλοιπων αγωνιστών κατά της τρομοκρατίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων από τη σύλληψή τους. "Αυτή η ημερίδα πρέπει να είναι ένας χώρος αγάπης και να δείξει τη στοργή του λαού", είπε ο Ρενέ Γκονσάλες αναφερόμενος στην εκδήλωση του ICAP.

Το ICAP συγκάλεσε επίσης τη "Διεθνή Συνάντηση 15 Χρόνων, Φτάνει πια!" που θα λάβει χώρα στην Αβάνα στις 12 Σεπτέμβρη, για να ζητήσει τον τερματισμό της αδικίας και την απελευθέρωση των κουβανών ηρώων. Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το κάλεσμα, δεκάδες οργανισμοί, οργανώσεις και ιδρύματα της χώρας θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους "Πέντε".