Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Περισσότεροι από 95.000 φοιτητές ξεκινούν ιατρικές σπουδές στην Κούβα

Roberto Morales (Ministro de Salud Publica)
Πηγή: Prensa Latina

Περισσότεροι από 95.000 φοιτητές ιατρικών ειδικοτήτων ξεκίνησαν το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 στην Κούβα, ανάμεσα στους οποίους περί τους 10.000 υπότροφοι νέοι από 106 χώρες, σύμφωνα με τον Υπουργό Δημόσιας Υγείας της Κούβας, Ρομπέρτο Μοράλες. Ανάμεσα στους 85.000 κουβανούς φοιτητές οι 73.000 φοιτούν στην ανώτατη εκπαίδευση και 12.000 περίπου στην τεχνική εκπαίδευση (παραϊατρικές ειδικότητες).

Ο κουβανός υπουργός, δήλωσε στον τύπο με την ευκαιρία της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Σαλβαδόρ Αλιέντε στην Αβάνα, ότι η Κούβα θα επιμείνει στο πρόγραμμα αλληλεγγύης της εκπαίδευσης ιατρών για άλλες χώρες.


Επιπλέον, η Κούβα αυτή τη στιγμή καταγράφει αριθμό ρεκόρ 29.000 φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, από Ολοκληρωμένη Γενική Ιατρική μέχρι τη Νευροχειρουργική και την Καρδιαγγειακή Χειρουργική, μεταξύ άλλων, για να καταρτίσει ειδικούς για τη χώρα και τον κόσμο με υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

Ο κ. Μοράλες τόνισε ότι το υπουργείο του έχει το καθήκον να συνεχίσει να φέρει σε πέρας την εκπαιδευτική διαδικασία και τη δημιουργία αξιών για τους επαγγελματίες της υγείας, ο οποίοι θα αποτελέσουν τη συνέχεια ενός δημόσιου συστήματος υγείας που διακρίνεται από υψηλού επιπέδου επιστημονικές γνώσεις, ευαισθησία και ανθρωπισμό. Επέμεινε επίσης για τη σημασία του συνδυασμού της διδασκαλίας, την πρακτικής και της έρευνας, με σκοπό να συνεχίσουν να βελτιώνονται οι δείκτες υγείας του κουβανικού πληθυσμού.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Αβάνας, δρ. Χόρχε Γκονσάλες, πρόσθεσε ότι αν μετά το θρίαμβο της Επανάστασης υπήρχαν σε όλη την Κούβα μόνο 3.000 γιατροί, απόφοιτοι ενός και μοναδικού πανεπιστημίου, σήμερα στην πρωτεύουσα μόνο της χώρας σπουδάζουν ιατρική περισσότεροι από 7.000 νέοι.