Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η Κούβα γεμίζει με κίτρινες κορδέλες για τους Πέντε στις 12 Σεπτέμβρη

 

Πηγή: Cubadebate

Ενώ έχουν ξεκινήσει στην Κούβα οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 15 χρόνων από τη σύλληψη των Πέντε Ηρώων, μια όμορφη και πρωτότυπη πρωτοβουλία για να προωθήσει την αποφυλάκισή τους ξεχωρίζει φέτος, εμπνευσμένη από την "κίτρινη κορδέλα", ένα λαϊκό σύμβολο της βορειοαμερικανικής κουλτούρας.

Όπως ανακοίνωσε ο Ρενέ Γκονσάλες - ο μοναδικός εκ των "Πέντε" που έχει αποφυλακιστεί και επέστρεψε πρόσφατα στην Κούβα - σε σύντομο μήνυμά του στην κουβανική τηλεόραση στις 3 του μηνός, ο σκοπός είναι οι φετινές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα από 5 Σεπτέμβρη έως 6 Οκτώβρη, να είναι μοναδικές και ξεχωριστές και με πρωταγωνιστή ολόκληρο τον κουβανικό λαό.

"Πέντε χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου είναι πολύς χρόνος. Τα παιδιά μεγαλώνουν, γίνονται άνδρες, ενήλικες. Οι συγγενείς πεθαίνουν και δε βρίσκονται πια μαζί μας. Και μέρος του πληθυσμού της Κούβας έχει γεννηθεί μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια" λέει χαρακτηριστικά ο Ρενέ. Προσθέτει ακόμα ότι ο ίδιος εξέτισε πλήρως την ποινή του, αλλά πρέπει να αποτραπεί αυτό για τους τέσσερις συντρόφους του, ιδιαίτερα για τον Χεράρδο (που έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια συν 15 χρόνια) ο οποίος αν παραμείνει ανένδοτη η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πεθάνει στη φυλακή.

Ο Ρενέ προτρέπει τους συμπατριώτες του να υποστηρίξουν την υπόθεση της απελευθέρωσης των τεσσάρων συντρόφων του με διάφορες πρωτοβουλίες, εκτός από τις οργανωμένες από τους επίσημους φορείς. Επιπλέον και ειδικά για φέτος, έχει επιλεγεί ένα σύμβολο αγάπης που έχει σκοπό να φέρει κοντά τον κουβανικό με τον αμερικανικό λαό: η κίτρινη κορδέλα.

Ζητά λοιπόν στις 12 Σεπτέμβρη η Κούβα να γεμίσει από κίτρινες κορδέλες, στα δέντρα, στα μπαλκόνια, πάνω στους ανθρώπους και οπου αλλού είναι δυνατό, έτσι ώστε οι ξένοι επισκέπτες και δημοσιογράφοι να μην μπορούν να αγνοήσουν το μήνυμα ότι όλη η Κούβα περιμένει τα τέσσερα παιδιά της.

Η κίτρινη κορδέλα είναι ένα σύμβολο που έχει περάσει στην κουλτούρα του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, προερχόμενο αρχικά από τον εμφύλιο πόλεμο της Αγγλίας και αργότερα από τον αμερικανικό εμφύλιο. Το έφεραν οι σύζυγοι των στρατιωτών που είχαν φύγει στο μέτωπο και αναμενόταν η επιστροφή τους.

Αργότερα, τη δεκαετία του 1970, μέσω του τραγουδιού Tie a yellow ribbon round the old oak tree [1] [Δέσε μια κίτρινη κορδέλα γύρω από τη γέρικη βαλανιδιά] απέκτησε και ένα νέο συμβολισμό. Οι στίχοι του τραγουδιού διηγούνται την ιστορία ενός φυλακισμένου που πρόκειται να βγει από τη φυλακή και ζητά από την αγαπημένη του να κρεμάσει μια κίτρινη κορδέλα έξω από το σπίτι, για να ξέρει αν τον αγαπά ακόμα. Έτσι, η κίτρινη κορδέλα έγινε σύμβολο της αναμονής της επιστροφής ενός στρατιώτη, ενός ξενιτεμένου ή της αποφυλάκισης κάποιου αγαπημένου προσώπου.

Για το σκοπό αυτό, οι κουβανοί "οικειοποιούνται" αυτό το λαϊκό σύμβολο της βορειοαμερικανικής κουλτούρας για να δηλώσουν ότι όχι μόνο οι οικογένειες και οι στενοί φίλοι του Χεράρδο, του Ραμόν, του Αντόνιο και του Φερνάντο, αλλα ολόκληρος ο λαός της Κούβας περιμένει τα τέσσερα παιδιά του.

Για την προβολή αυτής της πρωτοβουλίας ετοιμάστηκε και ένα βίντεο, που δείχνει το Ρενέ Γκονσάλες μαζί με μέλη των οικογενειών των Πέντε να κρεμούν κίτρινες κορδέλες σε μεγάλα δέντρα, ενώ διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Σίλβιο Ροντρίγκες και ο Αμαούρου Πέρες  ερμηνεύουν το τραγούδι στα αγγλικά, με ισπανικό υποτιτλισμό. Στο Ρενέ έχει ανατεθεί και η γενική διεύθυνση της καμπάνιας.

[1] To τραγούδι των Irwin Levine and L. Russell Brown με ερμηνευτές τους Dawn και Tony Orlando έμεινε για 4 εβδομάδες στην κορυφή των τσαρτς σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία το 1973.




Το τηλεοπτικό μήνυμα του Ρενέ Γκονσάλες




Το δικό μας βίντεο για την καμπάνια της απελευθέρωσης των "Πέντε"