Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ανησυχία στη Λατινική Αμερική για επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση στην Συρία

Βενεζουέλα, Κούβα και Βολιβία καταδικάζουν τα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία.

Την ανησυχία του για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Συρία εξέφρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, αμφισβητώντας τις κατηγορίες ενάντια στην συριακή κυβέρνηση περί χρήσης χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό. “Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου ενάντια στην Συρία” σημείωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Καράκας, προσθέτοντας: “Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον συριακό λαό”.

Η επίθεση με χημικά ενάντια σε πολίτες την περασμένη Τετάρτη δείχνει να αποτελεί την αφορμή που έψαχναν οι ΗΠΑ προκειμένου να ληφθούν μέτρα στρατιωτικής εισβολής στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ήδη ειδικοί ερευνητές του ΟΗΕ βρίσκονται στη Δαμασκό εξετάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η επίθεση. Την ίδια στιγμή, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν είχε δώσει το “πράσινο φως” για χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν τη δεκαετία του 1980. Το περιοδικό Foreign Policy αναφέρει σε δημοσίευματου ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν πως ο Σαντάμ Χουσέϊν (που αργότερα θα χαρακτηρίζονταν από την Ουάσινγκτον ως “στιγνός δικτάτορας) επρόκειτο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ενάντια στις ιρανικές δυνάμεις και σε άμαχο πληθυσμό. 
 
Την ανησυχία της Βενεζουέλας συμμερίζεται και η Κούβα, η κυβέρνηση της οποίας είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις συνέπειες μιας αιματηρής στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία. Τον Ιούλιο η Αβάνα σημείωνε ότι πιθανή επίθεση ενάντια στην Συρία θα είχε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο κουβανός πρέσβης Ροδόλφο Ρέγιες τόνιζε ότι το πρόσχημα της “υπεράσπισης άμαχου πληθυσμού” για μια στρατιωτική υποστήριξη των μισθοφόρων και τρομοκρατών στην Συρία θα αποτελούσε έγκλημα. Ο κουβανός αντιπρόσωπος καταδίκασε την υποκριτική στάση δυτικών κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν δικαιολογίες τέτοιου τύπου προκειμένου να ενορχηστρώσουν αιματηρή επέμβαση στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Βενεζουέλα και Κούβα συντάσονται με την θέση που έχουν εκφράσει οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Κίνας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Συρίας και να αποφθευχεί μια εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση. Αυτήν την θέση υποστηρίζει και η Βολιβία. Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες έχει καταδικάσει την υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους λεγόμενους “αντικαθεστωτικούς”, προειδοποιώντας ότι αυτή η στάση της Ουάσινγκτον δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα στην Συρία. Σε σχετική του δήλωση προ εβδομάδων ο Μοράλες σημείωνε ότι “η Βολιβία απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις οποιασδήποτε χώρας, όπως γίνεται στην περίπτωση της Συρίας με την ενίσχυση των “ανταρτών” από την αμερικανική κυβέρνηση”.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε και η Ουρουγουάη διαμέσου του υπουργού των εξωτερικών ο οποίος σημείωσε την ανάγκη για μια ειρηνική λύση ως αποτέλεσμα διαλόγου και όχι χρήσης στρατιωτικής βίας.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές βρίσκονταν σε εξέλιξη ετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Prensa Latina, έχει καταγραφεί κινητοποίηση στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν διέψευσε πληροφορίες που διεύρευσαν στον Τύπο και θέλουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή για συντονισμένη στρατιωτική επίθεση τις επόμενες ώρες.