Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην Ονδούρα

Πηγή: Telesur

Ξεκίνησε και επίσημα σήμερα (Δευτέρα) η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Νοεμβρίου στην Ονδούρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου της χώρας στα μέσα ενημέρωσης. Η προεκλογική περίοδος θα ολοκληρωθεί 6 ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Συνολικά 8 υποψήφιοι θα κοντραριστούν για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, και περίπου 3.000 στελέχη από κάθε παράταξη θα διεκδικήσουν τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων, τις 128 θέσεις στο εθνικό κοινοβούλιο, άλλες 20 στο κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής, μαζί με τους αναπληρωματικούς τους, καθώς και 298 αξιώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Τα τοπικά μέσα περιγράφουν αυτή την αναμέτρηση ως "μια δυνατή μάχη ανάμεσα σε μια αριστερή σύζυγο ενός ανατραπέντα προέδρου, έναν χαρισματικό παρουσιαστή της τηλεόρασης και έναν δεξιό βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος".

Πρόκειται συγκεκριμένα για την υποψήφια του Κόμματος Ελευθερία και Επανίδρυση (LIBRE), Ξιομάρα Κάστρο ντε Σελάγια, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και υποψήφιο του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος (Partido Nacional), Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, και τον Μαουρίσιο Βιγιέδα, του Φιλελεύθερου Κόμματος (Partido Liberal).

Υποψήφιοι είναι ακόμα ο Όρλε Σολίς, με τους χριστιανοδημοκράτες, ο Σαλβαδόρ Νασράγια με το "Κόμμα Κατά της Διαφθοράς", ο στρατηγός εν αποστρατεία Ρομέο Βάσκες, με την Πατριωτική Συμμαχία Ονδούρας, καθώς και οι Αντρές Παβόν και Χόρχε Αγκιλάρ, υποστηριζόμενοι από μικρότερα κόμματα.
Συνολικά περισσότερα από 5,3 εκατ. ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες, σε μια χώρα όπου το 70% των 8 εκατ. κατοίκων ζει κάτω από τη φτώχεια και με το μεγαλύτερο δείκτη ανθρωποκτονιών στον κόσμο, 85,5 ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Κάστρο, σύζυγος του αποπεμφθέντος προέδρου Μανουέλ Σελάγια (2006-2009), προηγείται στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις με 28% στην πρόθεση ψήφου, με δεύτερο τον Νασράγια (21%) και τρίτο τον Ερνάντες (18%).

Το γεγονός ότι η Κάστρο προηγείται στις δημοσκοπήσεις έχει σπείρει ανησυχία στους εμπλεκόμενους στο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του συζύγου της -όπως ο συνυποψήφιός της στρατηγός Βάσκες -, οι οποίοι προειδοποιούν για τον "κίνδυνο η ριζοσπαστική αριστερά να πάρει την εξουσία".

Επί τούτου, η Καθολική Εκκλησία ζήτησε την Κυριακή αποό τους υποψηφίους "περισσότερες προτάσεις και λιγότερη αντιπαράθεση", και να θυμούνται ότι "η πολιτική είνα ένα λειτούργημα που πρέπει να επιδιώκει μόνο το κοινό καλό".