Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Βραβείο Λιμπερταδόρ Κριτικής Σκέψης στον αργεντίνο Ατίλιο Μπορόν

Πηγή: Telesur

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, απένειμε την Πέμπτη το Βραβείο Λιμπερταδόρ για την Κριτική Σκέψη, κατά την 8η διοργάνωση του θεσμού, για το έργο «Η Λατινική Αμερική στη γεωπολιτική του ιμπεριαλισμού», του κοινωνιολόγου και διδάκτορα πολιτικών επιστημών, Ατίλιο Μπορόν. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο θέατρο Τερέσα Καρένιο στο κέντρο του Καράκας.

Λαμβάνοντας το βραβείο, ο Μπορόν εξήγησε τη σημασία αυτού του έργου και υποστήριξε ότι αυτό είναι το είδος των «όπλων» που λείπουν στη Λατινική Αμερική. «Είμαστε παρόντες σε μια διαδικασία πραγματικής κρίσης που μας υποχρεώνει να ακονίσουμε τα όπλα της κριτικής», είπε χαρακτηριστικά ο αργεντίνος διανοούμενος.

Το βιβλίο βραβεύτηκε για «την πετυχημένη του ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης της ηπείρου, αναπτύσσοντας τις ιδιαιτερότητες των διαδικασιών των αντινεοφιλελεύθερων πολιτικών αλλαγών, με σοσιαλιστικούς στόχους, και τους κινδύνους που αυτοί αντιμετωπίζουν εξαιτίας της αντεπίθεσης που εκδηλώνει ο ιμπεριαλισμός και οι τοπικοί του σύμμαχοι με διάφορες μεθόδους», σύμφωνα με τη δήλωση της κριτικής επιτροπής.

Για την 8η διοργάνωση του θεσμού, διαγωνίστηκαν βιβλία που εκδόθηκαν στην ισπανική γλώσσα μέσα στο 2012. Συνολικά ήταν υποψήφια για βράβευση 62 βιβλία από 16 χώρες. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Αντόνιο Ελίας (Ουρουγουάη), Πασκουάλ Σεράνο (Ισπανίας), Πάμπλο Γκουανταράμα (Κούβα), Λάουρα Αντιγιάνο και Μιγέλ Άνχελ Κοντρέρας (Βενεζουέλα), σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Ο Ατίλιο Μπορόν είναι αργεντινός πολιτικός επιστήμονας, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος και διανοούμενος. Έχει αναγνωριστεί ως μέλος της γραμματείας του Λατινοαμερικανικού Συμβουλίου Κοινωνικών Επιστημών (CLACSO), και επίσης, έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία, με σημαντικότερα τα Εσέκιελ Μαρτίνες Εστράδα (δοκιμίου), Casa de las Americas και Χοσέ Μαρτί της UNESCO, για τη συνεισφορά του στην ενότητα και την ολοκλήρωση των λατινοαμερικανικών χωρών.

Με αυτή την ευκαιρία, ο κουβανός Πάμπλο Γκουανταράμα δήλωσε ότι ο νικητής είναι «ένας διανοούμενος με μεγάλο κύρος και έχει παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στις διαδικασίες της Λατινικής Αμερικής, ένας σύντροφος που μπορούμε να δούμε καθημερινά με τις βαθιές του αναλύσεις για όσα συμβαίνουν και που μόνιμα συνεισφέρει τις ιδέες του σ’ αυτή τη διαδικασία».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν ακόμα ποιήματα και ερμηνεύτηκαν τραγούδια προς τιμήν του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, Ούγκο Τσάβες.